Pénz- és tőkepiac

Nagyot zuhant a Bitcoin

Látványosan, csaknem harmadával gyengült a Bitcoin árfolyama az elmúlt öt napban. Az elemzők számítottak a komolyabb korrekcióra.

A árfolyama csaknem harmadával gyengült vasárnap óta, legutóbb 2013 áprilisában csökkent ekkorát. A legismertebb jegyzése vasárnap még csaknem húszezer dolláron állt azok után, hogy az árfolyam húszszorosára emelkedett az év eleje óta. Vasárnaptól kezdve azonban gyengül a Bitcoin, péntek tíz óra körül 13 320 dolláron állt, ez csütörtöki záróértékhez képest tizenöt százalékos gyengülés. Hajnalban állt még ennél is mélyebben, 12 560 dolláron, ami csaknem húsz százalékos árfolyamesést jelent.

Elemzők nem csodálkoznak a Bitcoin gyengülésén, azt mondják, hogy várni lehetett egy komolyabb korrekciót, miután az előző hetekben rendre emelkedett a kriptovaluta árfolyama.

A Bitcoin igen hektikusan mozog. Novemberben például négy nap alatt csaknem harminc százalékkal, 5555 dollárról 7888 dollárig erősödött. Szeptemberben viszont negyven százalékkal gyengült, 4979 dollárról 2972 dollárra.

Forrás: AFP

A többi kriptovaluta is visszaesett

A Bitcoinnal együtt gyengült a többi kriptovaluta is. A teljes kriptopiac becsült értéke 480 milliárd dollárra zuhant péntek délelőtt az egy nappal korábbi 650 milliárd dollárról.

A második legnagyobb kriptovaluta, az Ethereum, amelynek az árfolyama a hét elején kilencszáz dollár volt az egy héttel korábbi ötszáz dollár után. Péntek délelőtt 697 dolláron állt az Ethereum, ami 16 százalékos gyengülés csütörtökhöz képest.

A harmadik legnagyobb kriptovaluta a ripple, amelynek az árfolyama péntek délelőtt 1,14 dollár volt, megnégyszereződött hétfő óta, csütörtökhöz képest pedig 11 százalékkal drágult.

kriptovaluta ethereum ripple bitcoin
Kapcsolódó cikkek