Pénz- és tőkepiac

A készpénz és az állampapír a sláger

Majdnem 8 százalékkal növekedett a szeptember végéig tartó egy év alatt a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya, miközben a tartozásokkal csökkentett, nettó vagyonuk is több mint 9 százalékkal gyarapodott. A befektetések közül változatlanul az állampapír a sláger, de készpénzzel sem áll rosszul a lakosság.

A harmadik negyedév végén 46 691,4 milliárd forintot ért el a háztartásoknál lévő pénzügyi eszközök mennyisége, ez 7,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss adataiból. Eközben a tartozásokkal csökkentett, nettó pénzügyi 9,15 százalékkal, 38 131,1 milliárd forintra emelkedett egy év alatt, vagyis a szektor hitelei változatlanul lassabban növekedtek a megtakarításainál.

Fotó: Vémi Zoltán

Az egyes befektetési formák közül még mindig az állampapírok a legkedveltebbek a háztartások körében: ezekből szeptember végén már 4767,4 milliárd forintnyi volt a kisbefektetőknél, ez több mint egyötödével haladja meg a 2016. szeptemberi mennyiséget. Ennek alapján az állampapírok részesedése már stabilan 10 százalék feletti a lakossági portfólióban, ami mindenképpen figyelemre méltó fejlemény. Az állampapírokon kívül a készpénzhez is kitartóan ragaszkodnak a háztartások: forintban és valutában 4031,8 milliárd forintnyit tartottak a harmadik negyedév végén, ami közel 8 százalékkal több a bázisidőszakinál, emellett az összes pénzügyi eszköz 8,6 százalékát tette ki.

A betéteknél ugyanakkor kissé visszafogottabb volt a növekedés az átlagnál, ám a csaknem 8300 milliárdos állomány tükrében még mindig meghatározó a súlyuk a kisbefektetők portfólióján belül. (Más kérdés, hogy a lakossági befektetők a betéteik egyre nagyobb részét tartják lekötetlenül a folyószámláikon, a stabilan alacsony kamatkörnyezet miatt.)

A biztosítási díjtartalékok mennyisége 6,8 százalékkal emelkedett 2016 szeptembere és a múlt év kilencedik hónapja között, és meghaladta a 3900 milliárd forintot. A növekedés viszont leginkább a nyugdíjpénztári megtakarításoknak köszönhető, amelyek mennyisége több mint egytizedével, 1655 milliárd forintra emelkedett. Az életbiztosításoknál jóval visszafogottabb, alig 4 százalékos állományemelkedést regisztrált a jegybank.

Ami a hiteleket illeti, még a piac élénkülése ellenére is igen szerény ütemben növekedtek az állományok: az ingatlanhiteleknél 0,7, míg a fogyasztási és egyéb kölcsönöknél 2,9 százalékos éves bővülést mutatott ki az MNB. Ezzel együtt az új kihelyezések gyors emelkedésének hatásai az előttünk álló időszakban már jóval erősebben tükröződhetnek majd.

állampapír készpénz megtakarítás MNB
Kapcsolódó cikkek