Pénz- és tőkepiac

Fékezhetett a Mol az utolsó negyedévben

Éves alapon optimista az elemzői konszenzus, de a megelőző negyedévekhez képest már jóval árnyaltabb számokat várnak a szakértők a Mol jövő heti éves jelentésétől.

A marzsok gyengülése miatt gyengébb lehet a Mol 2017-es negyedik negyedéve, mint az előző kettő, éves összevetésben már jobb számokat vár az elemzők többsége a jövő kedden megjelenő gyorsjelentéstől. A Mol honlapján közzétett piaci konszenzus szinte minden eredménysorán jobb számok szerepelnek, mint amit 2016 negyedik negyedévében elért a társaság. A konszenzus kilenc elemző előrejelzésein és becslésein alapul. A 146,5 milliárd forintos várt tisztított, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, az EBITDA 5 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti adatot. Az ágazatok közül a kutatás-termelésben (upstream) 8, a hazai üzemanyag-értékesítést is tartalmazó fogyasztói szolgáltatásokban 7 százalékos bővülést várnak. A finomítás és a nagykereskedelem területén enyhe, 0,1 milliárdos mínuszt prognosztizálnak. Működési eredmény, azaz EBIT soron 54 százalékkal, tisztított EBIT soron pedig 51 százalékkal jobb eredményt jósolnak az elemzők. A várt 67,8 milliárdos adózott eredmény is 56 százalékkal magasabb lenne a bázisidőszakban elért profitnál.

A finomítás és a nagykereskedelem területén 0,1 milliárdos mínuszt várnak
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az Erste nem ennyire optimista, csak 132 milliárd forint tisztított EBITDA-t és 56 milliárd forint nettó profitot vár. „Az előbbi 5,4 százalékkal áll a tavalyi évi alatt, míg az utóbbi 28,8 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakát. A fő szegmensek közül a kutatás-termelés eredménye a magasabb olajárak miatt enyhén nő, mivel a Brent típusú kőolaj átlagára 61,4 dollárt tett ki hordónként, szemben a harmadik negyedév 51,2 dolláros árával” – mondta Pletser Tamás. Az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint a gyenge dollár tompította ezt a hatást, mivel a forint-dollár keresztárfolyam 264-re erősödött a korábbi negyedév 287-es értékéről. Mindehhez hozzáadódik, hogy a Mol enyhén növelte termelését az egyesült királyságbeli Catcher mező felfutása miatt. Csoportszinten napi 105 ezer hordóval egyenértékű termelésre számít az Erste.

A feldolgozás-kereskedelem üzletág 52 milliárd forint tisztított EBITDA-eredményt érhet el, ez 20,4 százalékos csökkenés lenne. A finomítói marzsok hordónkénti 5,7 dolláros szintre süllyedtek a negyedévben a korábbi 7,3 dollárról. A petrolkémiai marzsok is romlottak éves alapon, ráadásul a negyedik negyedév az első után szezonálisan a leggyengébbnek számít az ágazatban. A gázterületről származó bevételek stabilan növekedtek, mert a gázfogyasztás is nagyobb az országban

– tette hozzá Pletser Tamás, aki szerint a negyedik negyedév összességében nem volt egy kimagasló időszak.

Az erős forint és a marzsok gyengesége visszavetette az eredményt. A jövőben a marzsok alakulása lesz meghatározó: márciustól várható a finomítói és a petrolkémiai árrés emelkedése, főleg, ha az olajár is lejjebb kerül – hangsúlyozta az elemző.

„A finomítás-kereskedelem EBITDA­-ja húzhatja le a Mol negyed­éves számait, ezen a soron nagyobb csökkenésre lehet számítani” – vélekedik Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezetőelemző-helyettese. A Mol a dunai és pozsonyi olajfinomítójában nagyrészt Ural típusú kőolajat finomít. Az Ural és a Brent közötti árkülönbség csökkenése miatt az utóbbi alapján meghatározott késztermékeken kevesebbet keresett az elmúlt időszakban a hazai olajcég, ám a gyengülő marzsok ellenére az éves célkitűzéseit teljesíti majd a társaság – mondta a szakértő, aki szerint a fogyasztói szolgáltatásokban a Fresh Corner koncepció sikere is érződhet már a számokon.

Erste várakozás Urál Mol gyorsjelentés olajipar Brent Equilor
Kapcsolódó cikkek