Pénz- és tőkepiac

Felfelé vehetik az irányt az európai tőzsdemutatók

Indexemelkedésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacok nyitásakor.

A határidős indexjegyzések alapján a vezető tőzsdék, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,3-0,4 százalék körüli indexemelkedéssel kezdhetik a keddi kereskedést. Hasonló mértékű, 0,3 százalékos emelkedés várható az euróövezeti EuroStoxx50 indextől is.

Délelőtt teszi közzé az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi igazgatósága az euróövezet februári gazdasági hangulatindexét. A németországi februári alakulásáról pedig kora délután ismerteti előzetes adatait a Destatis, a német szövetségi statisztikai hivatal.

asd
Forrás: AFP

Hétfőn az európai tőzsdék nyereséggel zártak. Az árfolyam-emelkedésben minden gazdasági ágazat részvényei részt vettek. A pán-európai Stoxx 600 index 0,57 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,48 százalékkal emelkedett. (Az index hajszálpontosan 1500,00 ponton zárt.) Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,63 százalék nyereséggel fejezte be a kereskedést.

  • Londonban 0,62 százalék volt az indexemelkedés, a frankfurti DAX 0,35 százalékkal,
  • a párizsi CAC-40 0,51 százalékkal emelkedett,
  • Madrid 0,81 százalékkal zárt magasabban,
  • Milánó pedig 0,15 százalék emelkedést ért el.
  • A hétfői kereskedés legnagyobb nyertese a bányaipar volt, az ágazat árfolyammutatója 1,4 százalékkal erősödött. Az Anglo American bányavállalat részvénye 3 százalékkal erősödött.

    A technológiai szektor egy százalék nyereséget ért el hétfőn. A nagyobb távközlési szolgáltatók sorra jelentették be terveiket az 5G mobil hálózati szolgáltatás bevezetésére. A távközlési berendezéseket gyártó Nokia két százalékos nyereséget ért el.

    Az olaj ára három nap emelkedés után kedden lefelé korrigált a hétfőn elért három heti csúcsról. A Brent nyersolaj ára 0,09 százalékkal hordónként 67,23 dollárra, a WTI nyersolajé 0,08 százalékkal 63,86 dollárra csökkent.

    A dollár árfolyama kissé gyengült, az arany ára ezzel párhuzamosan emelkedett. Az eurót 0,11 százalékkal jegyezték erősebben 1,2330 dolláron, az arany ára 0,14 százalékkal unciánként 1334,60 dollárra emelkedett.

    EuroStoxx50 CAX tőzsde DAX FTSE
    Kapcsolódó cikkek