Pénz- és tőkepiac

Megugrott a lakossági hitelpiac

Csaknem 1100 milliárd forintnyi új lakás- és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek tavaly a háztartások, ami az előzetes várakozásokat is meghaladja. A növekvő hitelfelvételi kedv kezd tükröződni az állományi adatokban is.

Majdnem 1100 milliárd forintnyi új fogyasztási- és lakáshitel-szerződést kötöttek a háztartások 2017-ben, ami látványos, 35,1 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett statisztikai adataiból. Ezzel a válság óta eltelt időszak legjobb eredményét sikerült elérni a lakossági piacon: ráadásul az utóbbi két évben különösen látványos a bővülés, hiszen a tavalyi volumen több mint két és félszerese a három évvel korábbinak.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A jegybank számsorai szerint – nem meglepő módon – a lakáshitelek adták az új kihelyezések legnagyobb részét 2017-ben: ezekből összesen 650,2 milliárd forint értékben vettek fel tavaly az ügyfelek, ami 38,8 százalékos emelkedés a 2016-os mennyiséghez viszonyítva. A kihelyezések jelentősen meghaladták a piaci szereplők által előzetesen várt volument, hiszen az év elején még a bátrabb prognózisok is csak 600 milliárdhoz közelítő új hitelről szóltak.

A fogyasztási hiteleknél már valamivel szerényebb ütemű, éppen 30 százalék feletti növekedést regisztrált az MNB, ami 442,7 milliárd forintnyi új hitelszerződésből adódott. A szerényebb – ám így is impozáns – bővülés oka, hogy a fogyasztási hiteleknél nem volt egyenletes az egyes termékcsoportok teljesítménye. 2017 nyerteseinek egyértelműen a személyi kölcsönök tekinthetők a fogyasztási hiteleken belül, hiszen ezekből az egy évvel korábbinál 46,7 százalékkal többet, bő 306 milliárd forintnyit vettek fel a háztartások. Ettől jóval elmaradt ugyanakkor a bővülés üteme a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél, amelyekből csak nagyjából 58 milliárd forintnyit helyeztek ki az ügyfeleknek a pénzügyi szolgáltatók – 5,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A növekvő hitelfelvételi kedv hatása már kezd tükröződni a jegybank által közölt állományi adatokon is: ezek szerint 2017 de-

cemberében 5809,7 milliárd forintot ért el a háztartások hitelállománya, ami ha csak bő egy százalékkal is, de magasabb a 2016 véginél. Az állomány növekedése a lakáshiteleknek köszönhető: december végére megközelítette a 3040 milliárd forintot ezek kimutatott volumene, ami 3,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A fogyasztási hiteleknél állománya viszont – ha csak 2,2 százalékkal is, de – zsugorodott 2017-ben, és éppen meghaladta a 2350 milliárd forintot. A csökkenésben kulcsszerep jutott a szabad felhasználású jelzáloghiteleknek, ezekből decemberben a 2016 véginél 16,6 százalékkal kevesebbet, 1188,6 milliárd forintnyit tartott nyilván az MNB.

A pénzügyi szolgáltatók előrejelzései szerint a növekedés ebben az évben is kitarthat a lakossági piacon, hiszen mind a lakáscélú, mind a fogyasztási hitelek iránt erős marad a kereslet Magyarországon.

fogyasztási hitel hitelpiac lakáshitel MNB
Kapcsolódó cikkek