Pénz- és tőkepiac

A terjeszkedési tervekre kíváncsi a piac

A vajdasági bank megvásárlása korrekciós tételként növelhette az OTP profitját az utolsó negyedévben, de költségeket is hozott. Az osztalékról és a terjeszkedésről szóló újabb részleteket is várja a piac.

Pénteken teszi közzé az OTP a tavalyi utolsó negyedévről szóló gyorsjelentését. Az elemzők 62,7 milliárd forintos adózott eredményt várnak a banktól, a korrigált profitot pedig icipicivel 60 milliárd forint alá prognosztizálják. Mindkét adat hatalmas ugrásnak számít 2016 utolsó három hónapjához képest, akkor az adózás utáni eredmény csupán 26,5 milliárd forint lett, a korrigált nettó profit pedig 28,3 milliárd.

Negyedéves alapon azonban már visszaesést vár a piac a profitban,

a harmadik negyedévi impozáns, 79,3 milliárd forintos nettó eredmény ugyanis részben annak volt köszönhető, hogy az OTP ebben az időszakban nagyon kevés, 4,25 milliárd forintnyi céltartalékot képzett. Az utolsó negyedévben ennél nagyobb, 18,3 milliárd forintos kockázati költséggel és értékvesztéssel számol a piac. Egy nagyobb korrekciós tétel lehetett az utolsó negyedévben a szakértők szerint: az akvizíciós hatás 2,8 milliárd forinttal javíthatta a számviteli eredményt.

A negyedik negyedévben került sor a szerb Vojvodjanska bank akvizíciójának lezárására, mivel ezt a bankot könyv szerinti érték alatt vették, így úgynevezett badwill keletkezik, vagyis a vételár-különbözet számviteli nyereségként elszámolható

– magyarázza ennek okát az Erste Befektetési Zrt. az elemzésében. „Valószínűleg 0,7 alatti szorzóval kell számolni a könyv szerinti értékhez képest” – mondja Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. A vajdasági bank nem teljesítő hitelállománya magas, a céltartalékokat ezért meg kell majd emelni – teszi hozzá a szakértő.

A bank részvényeit vételre ajánlják a Reuters elemzői
Fotó: Kallus György

Negyedéves összehasonlításban szintén rontja az eredményt, hogy az operatív költségek a negyedik negyedévben szezonálisan magasak. Az Erste egyébként a piacnál pesszimistább, a számviteli soron 60,7 milliárd forintos adózott eredményt vár, a korrekciós tételekkel számolt profit pedig náluk 51,7 milliárd forint lehet.

A konszenzus szerint az adózás előtti eredmény az utolsó negyedévben 68 milliárd, a működési eredmény pedig egyedi tételek nélkül 86,36 milliárd forint lehetett.

Az elemzők szerint az év utolsó három hónapjában mind a kamat-, mind a jutalékbevételek nőhettek. Kamatbevételből 139,3 milliárd forintot, jutalékokból 56,2 milliárd forintot várnak a szakértők. Az egyéb bevételek soron is bővülésre számítanak, onnan 13,2 milliárd forint jöhet. Az Erste várakozásai összhangban vannak a konszenzussal.

Az Ersténél úgy látják, a kamatmarzsok Oroszországban, Magyarországon és Bulgáriában is nyomás alatt vannak, de a növekvő hitelvolumen ezt képes lesz kompenzálni. A brókercég emellett arra számít, hogy a társaság vezetése részvényenként 220 forintos kifizetését javasolja majd. Ugyanekkora osztalékra számít az Equilor is. Az eredmény közzétételét követő tájékoztató egyik kulcskérdése az lehet, miként állnak a bank akvizíciós tervei. „A menedzsment várakozására fog figyelni mindenki. Alapvetően optimista várakozásra számítok, a külső környezet elég támogató, bár a marzsprobléma továbbra is ott van. Ha mégsem lenne optimista a várakozás, akkor valószínűleg esni fog az árfolyam” – mondja Le Phuong Hai Thanh, a Concorde vezető elemzője. Egyre több szakértő lát növekedési sztorit az OTP-ben, ezért szaporodnak a bank eredményére (P/E) épülő elemzések, és ezek alapján az OTP már nem számít drágának. A hitelintézeti részvényre az elmúlt három napban három új célárat adtak meg: egy 12 286, egy 13 ezer és egy 13 110 forintosat. A Reuters nem teszi közzé, mely elemzők adták meg ezeket az értékeket, de mindhárman vételre ajánlják a papírt.

 

előzetes OTP Bank gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek