Pénz- és tőkepiac

Kilépett a csökkenő trendből a részvényindex

A múlt héten jelentős felpattanást láthattunk egyes hazai vezető részvények árfolyamában, s ezzel a BUX is kilépett egy január közepe óta tartó csökkenő trendből. Kérdés azonban, hogy a lendület meddig tart, hisz 39 200 pontnál már fontos ellenállási szintek húzódnak, így legkésőbb azon a szinten megtorpanásra és negatív korrekció indulására lehet számítani. Ám mivel a rövid távú csökkenő trend megtört, később a visszaesésekben érdemes lehet a vételi lehetőségeket keresni. Az OTP árfolyama továbbra is sávozó mozgást végez, a sáv szélei 11 ezer és 11 780 forintnál találhatók.

Nem árt figyelni a Bollinger-szalagok mozgását, ez több szempontból is kiváló technikai indikátor. Jelezheti a trendirányú elmozdulások lehetőségét, esetleges intenzitását, illetve a következő időszakban várható volatilitást. Aszalagok mozgása alapján egyelőre nem számítok arra, hogy az OTP árfolyama kilépne az említett sávból, így a sávkereskedés szabályait célszerű betartani. A támasz felett a vételi, míg az ellenállás alatt az eladási oldalra érdemes állni, viszonylag szűk stop-loss megbízások mellett. A sávkereskedés befejezését később a Bollinger-szalagok beszűkülése jelezheti előre.

Klasszikus technikai alakzat jelent meg a Richter grafikonján, egy dupla alj formájában, miután az 5440 forintnál kijelölt, februári minimum a március elején tapasztalható csökkenés során sem esett el. Az elsődleges ellenállási szint a korábbi eső szakaszra mért, 38,2 százalékos Fibonacci-szint 5860 forintnál. Ha ezt sikerülne szignifikánsan áttörni, ismét elérhető lehet a 6120 forintos szint, visszatöltve egy fontos rést. Az MACD és az RSI indikátor némi pozitív divergenciát mutat, amely a dupla alj alakzattal erősítve a rövid távú emelkedés eshetőségére utal, ám a volatilitás továbbra is rendkívül magas lehet.

A Mol jegyzésében éles felpattanást tapasztalhattunk a múlt héten, ennek során a árfolyama átlépte a 30, az 50 és a 200 napos mozgóátlagot is. A 2940‒2950 forintos szint közelében kedvező belépési lehetőség adódhat. A technikai kép alapján ezután folytatódhat az emelkedés, amely várhatóan a 3050-3100 forintos tartományban fullad majd ki, ahol egy január végén hagyott rés és egy meghatározó csökkenő trendcsatorna felső trendvonala is húzódik.

A Magyar Telekom grafikonja meglehetősen pesszimista képet fest: az árfolyam letörte a tavaly május óta tartó kereskedési sáv alsó szélét, s azóta is szinte megállás nélkül esik. A múlt hét elején egy erőteljes leszúrás után épp egy meghatározó Fibonacci-szintről fordult, így a 435 forintos szint fontos támasz. A korábbi sávból számított célárfolyam azonban ennél is lejjebb mutat, 426 forintra; ez akár heteken belül teljesülhet, ha nem vált hamarosan irányt a mozgás.

OTP technikai elemzés Bollinger-szalagok BUX
Kapcsolódó cikkek