Pénz- és tőkepiac

Továbbra is tőkét emelne a SET

Nem a mostani kispapírhullámot lovagolná meg a SET Group, hanem innovatív technológiákra épülő, hosszú távú növekedést próbál megalapozni befektetők bevonásával.

Szűkszavú közleményben tudatta tegnap délben a SET Group Nyrt., hogy az igazgatótanács március 6-án megtartott ülésén elhatározta: megkezdi az érdemi tárgyalásokat a társaság zárt körű tőkeemelésének részleteiről a részvételre jelentkezőkkel. Az egyeztetés célja, hogy megállapodás esetén a befektetők kiállítsák az előzetes kötelezettségvállaló nyilatkozataikat.

Ezen nyilatkozatok kiállítása után fog határozni az igazgatótanács a zárt körű alaptőke-emelésről, majd haladéktalanul tájékoztatja a befektetőket, és közzéteszi az elsőbbségi jog gyakorlásának módjáról és lehetőségéről szóló tájékoztatást is. A közzététel nem váltott ki különösebb piaci reakciót. A kurzus az utóbbi hónapokban megszokott magas szinteken, 200 forint felett oldalazott tovább.

Orbók Ádám stratégiai igazgató
Forrás: VG

Sikerült találnunk egy magyar befektetői csoportot, amely fantáziát lát a cégben, és megkezdtük vele a tárgyalásokat a tőkeemelésről

– mondta a Világgazdaságnak Orbók Ádám stratégiai igazgató. Emlékeztetett: a társaság rendkívüli közgyűlése február 9-én hatalmazta fel az igazgatóságot az alaptőke legfeljebb 10 milliárd forinttal történő felemelésére a következő öt évben. A tőkeemelés tervezett mértékéről egyelőre nem nyilatkozott, annyit azonban megtudtunk, hogy most nem azzal a befektetői csoporttal tárgyalnak, amely az Első Magyar Szolgáltató Kft.-n keresztül 1 milliárd 386 millió forint értékben apportált volna egy 6,5 hektáron elterülő ipari komplexumot és további vagyonelemeket a SET Groupba. Bár ez az ügylet könyvvizsgálói vélemény hiányában meghiúsult, az iparvágánnyal rendelkező ipartelep megszerzéséről a SET Group nem mondott le. Arra később más formában kerülhet sor.

A most megkezdett tárgyalások elsődleges célja – folytatta a stratégiai igazgató –, hogy lépéseket tegyenek a társaság tőkehelyzetének rendezésére. A tavalyi első félévi jelentés szerint mínusz 38 millió forint volt a társaság saját tőkéje, s jelenleg is negatív ez a mutató, ezért nem veszik komolyan a társaságot a szakmai befektetők. Az igazgatóság tavaly márciusban kapott közgyűlési felhatalmazást, és májusban kezdte meg a tevékenységét. Az elmúlt hónapokban sikerült megszüntetni a felszámolási eljárást, az adósságokat rendezték, és a részvényt kihozták az elkülönített kategória karanténjából. A múlt egyetlen öröksége az MNB-bírságokból felhalmozódott amelyből a tőke 42 millió forint.

Ha rendeződik a tőkehelyzet, akkor szeretnék fundamentumokkal feltöltetni a társaságot. Innovatív technológiai tevékenységeket terveznek, s ennek érdekében ilyen irányultságú szakembereket vettek fel a céghez.

Lépésről lépésre haladunk, próbáljuk visszanyerni a befektetők bizalmát, de öt év hibáit nem tudjuk néhány hónap alatt kijavítani

– hangsúlyozta Orbók Ádám.

Arra kérdésre, hogy a feltőkésítés elhúzódásával nem maradnak-e le a kispapírok mostani reneszánszáról, azt válaszolta: nem egy tőzsdei hullámot akarnak meglovagolni, hanem a hosszú távú, stabil növekedés megalapozására törekszenek. Erre a saját termékek és szolgáltatások piaca nyújt fedezetet, nem pedig egy parketthangulat.

kispapír Set Group blokklánc
Kapcsolódó cikkek