Pénz- és tőkepiac

Beszállt a Wallis az Alterába

Egy több lépésből álló tranzakció végén a hazai gazdaság egyik vezető ágazata, az autóipar jelenik meg a tőzsdén. A Wallis előbb az Altera 25 százalékát szerzi meg, majd kötelező vételi ajánlatot tesz a többi részvényesnek az elmúlt 180 nap átlagárán.

Csütörtökön tette közzé a Wallis csoport a Budapesti Értéktőzsdén keresztül, hogy gépjármű-kereskedelmi üzletága befolyást szerez az eredetileg vagyonkezeléssel foglalkozó Alterában. A tranzakciósorozat első lépése az volt, hogy a Wallis Asset Management az Altera törzsrészvényeiből 23,33 százalékot megvett, s ezzel az Altera legnagyobb tulajdonosává vált. Ezt a részesedést további 1,74 százaléknyi törzsrészvény vásárlásával 25 százalék fölé kívánják növelni. A befolyásszerzéssel a Wallisnak, mint az Altera egyedüli 10 százalék feletti részvényesének, vételi kötelezettsége keletkezik az Altera összes részvényére. Ennek alapján

a Wallis csütörtökön be is nyújtotta a Magyar Nemzeti Banknak engedélyezésre a vételi ajánlatot, amely szerint az Altera összes részvényét az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagárán, darabonként 520,25 forintért megvásárolná.

A tranzakció második lépéseként – az Altera igazgatóságának döntésével – apporttal történő 15,8 milliárd forintos tőkeemelés útján az Altera százszázalékos tulajdonába kerül a Wallis csoport négy gépjármű-kereskedelemmel és -szolgáltatással foglalkozó vállalata. Ezt követően az Altera a gépjárműszektorba való befektetésekre fókuszál. Célja, hogy magyarországi és kelet-közép-európai régiós pozícióját tovább erősítse, piaci részesedését növelje és az ehhez szükséges finanszírozási forrásokhoz a tőzsdei jelenlét segítségével még előnyösebben hozzáférjen. Müllner Zsolt, a Wallis csoport vezérigazgatója kiemelte: az Altera tulajdonába kerülő társaságoknak új befektetési lehetőségeket teremthet az iparág átalakulása, például az elektromos autózás fejlődése, az önvezető autók megjelenése és a közösségi autózás erősödése. E célok megvalósítását akvizíciókkal, új vállalatok alapításával és a meglévők tevékenységének bővítésével tervezi a társaság.

Prutkay Zoltán, az Altera Nyrt. elnök-vezérigazgatója a cég közleménye szerint elmondta, hogy

az átalakulás után, a mostani 900 forint közeli részvényárfolyammal számolva, a maga 30 milliárd forint körüli kapitalizációjával és 70 milliárd forintot megközelítő árbevételével az Altera a BÉT-en jegyzett vállalatok meghatározó tagja lesz,

és célja, hogy részvényei bekerüljenek a BÉT Prémium kategóriájába és a BUX indexbe.

A tranzakció előtti adatok szerint az Altera-részvények 59,1 százaléka volt közkézhányad, meghatározó tulajdonosai voltak a Lehn Consulting (22 százalék), az E-Milorg (9,4 százalék) és Nagy Imre (9,2 százalék). A Lehn svájci cég, amely a Konzum csoport megjelenéséig az Appeninnben volt tulajdonos, hasonlóan az E-Milorghoz és a Wallis Portfolio Kft.-hez. A Konzum csoport az ő tulajdonrészüket vásárolta ki, a Lehn és az E-Milorg pedig ezután lettek az Altera társaság főrészvényesei. Az Altera-papírokat 2013 óta jegyzik a tőzsdén, a bevezetés 215 forinton történt meg. Idén a részvények 53,5 százalékkal emelkedtek, az elmúlt egy évben 460 százalékkal került feljebb az árfolyam.

Müllner Zsolt szerint a tőzsdei jelenléttel az a céljuk, hogy a cégcsoport maximálisan kihasználja a tőkepiac nyújtotta finanszírozási lehetőségeket, és kialakuljon egy jelentős mértékű, de kisebbségi közkézhányad.

tőzsde Altera Nyrt. Wallis Zrt. befektetés
Kapcsolódó cikkek