Pénz- és tőkepiac

A forint kezdi elveszíteni a támaszait

Az amerikai kamatemelési várakozások dollárerősödést hoztak a piacokon, ennek eredményeként gyengültek a feltörekvő devizák, köztük a forint is veszített az értékéből – véli Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Az elemző szerint azonban hosszabb távon belső okok is gyengíthetik a forintot.

Az euró árfolyama ezen a héten 315 forint felett is járt, ez már észrevehető forintgyengülést jelent az év korábbi hónapjaiban megszokott 310 forint körüli árfolyamokhoz képest és 2016 augusztusa óta a magyar deviza leggyengébb szintjét jelenti. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint elsősorban külső tényezők magyarázzák a folyamatot.

Az amerikai kamatemelési várakozások miatt a nemzetközi piacokon a dollár erősödött az utóbbi hetekben, ilyenkor pedig általános jelenség, hogy a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint is veszít az értékéből.

Ezt igazolja, hogy a forint a dollárral szemben jelentősen gyengült: januárban még 250 forint alatt is járt az amerikai deviza, ezen a héten azonban már 265 forint felett is megfordult az árfolyam – írja az elemző.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az idén eddig egyszer emelt kamatot, és Németh Dávid szerint nagy kérdés, hogy az idén még hányszor kerül erre sor az év hátralévő részében. A befektetők még két kamatemelést várnak, a legközelebbit júniusban, de elképzelhető, hogy az amerikai jegybankárok háromszor növelik majd a kamatszintet.

A Fed az idén akár négyszer is megemelheti a kamatot
Forrás: AFP

A K&H elemzője azt is elmondta, hogy bár a mostani forintgyengülés a tengerentúli fejleményeknek köszönhető, hosszabb távon azonban az is látszik, hogy a magyar deviza kezdi elveszíteni a korábbi években meglévő támaszait, amelyek az erősödés irányába terelték az árfolyamot.

A folyó mérleg többlete csökken, az gyorsulóban van, emellett a magyar jegybank a nemzetközi trenddel ellentétben továbbra is laza politikát tart fenn.

Annyiban fordulatról beszélhetünk, hogy a forinterődösét támogató tényezők kezdenek elhalványulni, ha pedig a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor a forintot gyengítő folyamatok kerülhetnek túlsúlyba 1-2 éven belül – véli az elemző.

Egy esetleges erőteljesebb forintgyengülés esetében a magyar jegybank is lépéseket tehet.

Ezek tükrében nem számítunk további jelentős forintgyengülésre. Ez azt jelenti, hogy az euró esetében a továbbra is a 310-315 forintos sáv lehet a meghatározó. Arra viszont több az esély, hogy ebből a tartományból a felső határ fele esetenként kiléphet a jegyzés

– fűzte hozzá Németh Dávid.

A K&H szakembere szerint a forint gyengülése egyelőre a magyarországi inflációt, ezen belül például a legtöbb importból származó termék árát még nem emelte számottevően. Egyrészt nem volt olyan jelentős a gyengülés és az is kérdés, hogy mennyire lesz tartós a folyamat.

Ugyanakkor az üzemanyagok kivételt képzenek: ezek ugyanis a leginkább érzékenyek a forint gyengülésére, valamint a dollár erősödésére és az olajdrágulásra. Az üzemanyagok árában nagyon hamar meglátszanak az árfolyamváltozások

– jelentette ki az elemző.

Ezt mutatja az is, hogy az áprilisi inflációs adatok szerint az üzemanyagok márciushoz képest bőven az átlagot meghaladó mértékben, 2,7 százalékkal drágultak Magyarországon.

Továbbra is mélyen a forint

Alig változott két éves mélypontja közelében a forint árfolyama csütörtökre virradóra a nemzetközi devizapiacon.

 

üzemanyag dollár K&H Bank kamatemelés Fed Németh Dávid
Kapcsolódó cikkek