Pénz- és tőkepiac

Hat év után ismét válaszút elé állítják a SWIFT-et

Az Egyesült Álla­mok felmondta az iráni atom­meg­állapodást, s a kormány ettől függetlenül szankciókat hirdetett az iráni jegybank ellen, mert az támogatja a Hezbollahot. Mindkét intézkedés azt igényelné, hogy az iráni jegybankot és bankrendszert gyakorlatilag lekapcsolják a nemzetközi pénzügyi rendszerről. Ehhez viszont először egy európai céget kell megtörni.

A brüsszeli székhelyű Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság (SWIFT) működteti a SWIFT-hálózatot, amely a világ legtöbb kereskedelmi bankja közti információcseréért felel. A rendszeren több mint kétszáz ország több mint 11 ezer piaci szereplője vált napi közel 30 millió üzenetet. A SWIFT nélkül szinte lehetetlen Iránt kikapcsolni a nemzetközi pénzügyi vérkeringésből. Az amerikaiak számára az a probléma, hogy a SWIFT az joghatósága alatt áll, s csak azt köteles végrehajtatni, amit az uniós szervek előírnak.

Forrás: AFP/Belga/Jacques Collett

Az Irán elleni szankciók első körében, 2012-ben a belga vállalat nem akart együttműködni az amerikaiakkal. A washingtoni szenátus bankbizottsága végül szankciókat fogadott el a SWIFT ellen, a belga cég pedig kényszerből leválasztotta az iráni pénzintézeteket a hálózatról.

A fő kérdés most az, hogy az Európai Unió együttműködik-e az Egyesült Államokkal a szankciók terén. A SWIFT már közölte: Brüsszel döntését követi majd Iránnal kapcsolatban.

A vállalat hozzátette: mivel nincs folyamatban uniós jogalkotási eljárás, amely tiltaná az Iránnal való kapcsolatot, várják az amerikai és az európai fél további tájékoztatását, s egyeztetnek velük. Addig a céljuk változatlan: globális és semleges pénzügyi szolgáltatást nyújtani.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

szankciók Irán Swift
Kapcsolódó cikkek