Pénz- és tőkepiac

Tőzsdére készül a WestEnd

Ha nem romlik el a tőkepiaci hangulat, idén ősszel tőzsdére lép a WestEnd.

Ha nem romlik el a tőkepiaci hangulat, idén ősszel tőzsdére lép a WestEnd – a Gránit Pólus menedzsmentje a csütörtöki Forbesnak beszélt a készülő tranzakció várható részleteiről. A WestEnd tőzsdei bevezetésének gondolata nem most merült fel először: a Budapesti Értéktőzsde BÉT50 című, 2017-es kiadványában a Gránit-Pólus Management Zrt.-ről szóló összefoglalóból kiderül, eredetileg már 2017-ben megvizsgálták a tulajdonosok a cégcsoport legértékesebb vagyonelemének értékesítési lehetőségeit, köztük a tőzsdei bevezetést. A BÉT50 összesítése szerint a WestEnd mintegy félmilliárd eurós piaci értéket képvisel.

A WestEndnek adózási szempontból is megérheti a SZIT-té alakulás
Fotó: MTI / Jászai Csaba

A bevezetés pontos részletei még nem ismertek, annyi tekinthető biztosnak, hogy szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) kerülhet a tőzsdére a bevásárlóközpont. A BÉT50 összesítésében jelezte a cég: a kibocsátás során mind az intézményi, mind a kisbefektetőkre számítanak.

A WestEnd Budapest egyik legnagyobb, legforgalmasabb helyen lévő és legmagasabb kihasználtságú bérbe adható kereskedelmi komplexuma 84 ezer négyzetméteres területtel.

Az üzletek kihasználtsága a Forbes összesítése szerint 97 százalékos, a havi bérleti díj pedig 50 euró négyzetméterenként. A tőzsdei bevezetéssel kapcsolatban Ágházi Gyula, a Gránit Pólus vezérigazgatója a hetilapnak azt mondta: „Ez nem jelenti azt, hogy a fő tulajdonosok kiszállnának, hiszen hosszú távon is jó befektetésnek tekintik a WestEndet. Ha azonban a piaci hangulat is kedvező lesz, akkor idén ősszel legalább 25 százalékban kistulajdonosok is beszállhatnak.” Ez a minimális arány, amelynek teljesülése szükséges ahhoz, hogy a társaság megkapja a SZIT-státuszt és az ezzel járó adókedvezményeket.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

ingatlanfejlesztés ingatlan WestEnd
Kapcsolódó cikkek