Pénz- és tőkepiac

Az olaj- és a technológiai szektor pörgött

Egy brit internetes élelmiszer- és műszakiáruház-lánc árfolyama emelkedett legnagyobb mértékben idén Európában. A hagyományos áruházláncoknak viszont nem megy túl jól a tőzsdén.

Az olajipari és a technoló­giai cégek teljesítettek legjobban idén a hatszáz európai vállalat teljesítményét mutató Euro Stoxx 600 szerint. Az olaj- és gázipari cégek 14,9, a technológiai vállalatok 12,9 százalékkal emelkedtek eddig, ha az osztalékot is figyelembe vesszük. A kőolaj drágulásának előnyeit élvező olajiparban a skandináv cégek vitték a prímet. A svéd Lundin Petroleum, a finn Neste Oil Oyj és a norvég Equinor 48,4, 30,3, illetve 23,7 százalékkal vezeti a szektorlistát. Az osztrák OMV a maga mínusz 3,9 százalékával a második legrosszabbul teljesítő társaság.

A technológiai cégek közül a dán Simcorp 49 százalékos plusszal lépett el a mezőnytől. A tizenegy szektorból csak kettő okozott eddig veszteséget a befektetőknek. A külön kategóriákba nem sorolt vállalatok 4,4, míg a távközlésiek 5,2 százalékkal érnek kevesebbet, mint 2017 végén.

Fotó: OCADO

A telekommunikációs vállalatok közül a brit BT Group árfolyama 23,2, a német Freeneté 19,9, a szintén brit Vodafone-é 19,5, a Deutsche Telekomé pedig 6,9 százalékkal zuhant. A Stoxx 600-tagok közül a brit internetes élelmiszer- és műszaki áruház, az Ocado teljesített legjobban, a cég részvényei idén 170,5 százalékkal drágultak. A társaság árfolyama azután lőtt ki, hogy bejelentették: együttműködési megállapodást kötöttek az amerikai Kroger szupermarketlánccal. A társaság elosztási hálózatot bővítő ügyleteinek is árfolyamnövelő hatásuk volt. A sor végén kullog 75 százalékos veszteséggel a Hertz autókölcsönzőben is érdekelt, de háztartási cikkek és ruházati termékek kiskereskedelmével is foglalkozó, négy kontinensen tevékenykedő német Steinhoff.

Az Ocadónak jutott a technológiai szektor iránti érdeklődésből is. Ez a hatás segítette a német Scout24-et is, amely internetes autó- és ingatlankereső szolgáltatást tart fenn. A befektetők itt a jól használható ügyféladatbázist árazzák be, például aszerint, hogy arra alapozva milyen célzott szolgáltatásokat lehet majd indítani

– mondta a Világgazdaságnak Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája.

A jól teljesítő Scout24 és a brit televíziós cég, a Sky raliját felvásárlással kapcsolatos hírek is alátámasztják, ugyanúgy, mint a svéd gyufagyártóét, a Swedish Matchét. Ezek mindegyikének kurzusa több mint 30 százalékos emelkedésen van túl. Jól teljesít idén a Ferrari is, pedig nem érkeztek a fundamentumokra vonatkozó hírek a 35,7 százalékos árfolyamralit produkáló vállalattól. „A befektetők ultraprémiumként tekintenek a maranellói márkára – tette hozzá a vezető stratéga –, nem is autógyártóként, hanem luxusmárkaként pozicionálják.”

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Euro Stoxx 600 Ocado tőzsde
Kapcsolódó cikkek