Pénz- és tőkepiac

Jól megy a biztosítóknak – és még jobban is bízunk bennük

Az elmúlt évben 6,95 százalékkal, 984,5 milliárd forintra nőtt a magyar biztosítási piac díjbevétele - mondta el Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke. A szakember hangsúlyozta, hogy a Mabisz adatai eltérnek az MNB adataitól, hiszen a szövetség a tagság adatait egyben dolgozza fel (plusz a nem tag CIG Pannónia adatait is tartalmazza), miközben például az MNB statisztika a fióktelepek adatait nem tartalmazza.

Az életbiztosítások díjbevétele 477,8 milliárd forintot tett ki, ezen belül az egyszeri díjas biztosításokból 177,4 milliárd díjbevételt realizáltak a biztosítók. Pandurics Anett szerint mind a két szegmens nagyjából azonos módon, 5 százalékkal bővült.

Az életbiztosításokon belül ugyanakkor a legdinamikusabban a nyugdíjbiztosítások fejlődtek, a díjbevétel 58,65 milliárd forintot tett ki.

Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetsége elnöke
Fotó: Kallus György

A nyugdíjbiztosítások döntő része folyamatos díjas, s az is jól látszik, hogy a termékek döntő része befektetéshez kötött (unit-linked) megoldás – az ilyen termékekből származó bevétel 42 milliárd forintot tett ki. A nyugdíjbiztosítások száma a 2016-os 196,2 ezerről 252 ezerre nőtt.

A nem életbiztosítási díjbevétel 9 százalékkal bővült,

ezen belül a kgfb-díjbevétel 150,1 milliárd forintot tett ki, ami 15 százalékos növekedés, de – miként azt Pandurics Anett jelezte – a növekedés üteme lassult.

A díjakkal kapcsolatban a Mabisz elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyjából most korrigált vissza a díjszint a válság előtti szintre, miközben a károldalon komoly növekedés volt – szervízdíjak és munkaerőköltségek, illetve a személyi sérülések utáni sima, vagy peres ítéletekben megítélt kártérítési összegek tekintetében.

Az utasbiztosítási díjbevétel 12,6 milliárd forint volt, ami 17 százalékos növekedést jelent.

A Mabisz a Századvéggel közösen kidolgozta a Biztosítási Bizalmi Indexet (BIBX), ami a lakosság biztosítókban való bizalmát hivatott mérni. A BIBX index értéke a 2018. májusi felmérés során 52,4 pontos értéket mutatott egy százas skálán, ami számottevő emelkedést mutat a 2015-ös, első felmérés 44,6 pontos értékével szemben.

Az indexben külön számolják a biztosítási szempontból speciális kgfb-területet, míg a vizsgálatok másik felén – némileg meglepő módon – minden más, azaz az élet- és nem életbiztosításokkal kapcsolatos ügyfélélmény együttesen számolják ki. Stefkovics Ádám, a Századvég vezető kutatója szerint a biztosítókkal szembeni bizalom emelkedésének köszönhetően a pénzügyi szektoron belül immár ezen szegmens képviselőivel kapcsolatban a legmagasabb a bizalom.

Biztosítási Bizalmi Index Pandurics Anett Mabisz Életbiztosítás nyugdíj
Kapcsolódó cikkek