Pénz- és tőkepiac

Vihar: kárbejelentések ezrei

Bő hatezer kárbejelentés érkezett a lakásbiztosítási piacon vezető két szolgáltatóhoz az elmúlt napok szélsőséges időjárásával összefüggésben. Az ügyfelek által becsült kár százmilliós nagyságrendű.

Gyorsan nő a bejelentések száma és a hozzájuk kapcsolódó károk becsült összege a biztosítóknál az elmúlt napok viharai nyomán – derül ki a szolgáltatók által közölt adatokból. A lakásbiztosítási területen piacvezető Aegonnál tegnap arról tájékoztatták a Világgazdaságot, hogy a múlt péntek óta történt viharkárok miatt tegnap reggel hét óráig több mint 2500 bejelentést kaptak. Az ügyfelek által becsült kárösszeg meghaladja a 340 millió forintot, az átlagkár 135 700 forint.

A legtöbb bejelentés az Aegon Biztosítóhoz Bács (469) és Pest (340) megyéből, valamint a fővárosból érkezett, ahonnan 181 esetet jelentettek. Kedd reggel hatalmas felhőszakadás zúdult Szilvásváradra, ahol a helyi patak és a sáros víz több házat elöntött. E területről árvízi kárbejelentések várhatók. Villámcsapás miatt 862 esetben értesítették a biztosítót az ügyfelek, viharkárról pedig 622 bejelentés jött.

Az átlagos kárigény 135 700 forint volt az Aegonnál
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A Groupama Biztosítónál – amely a kezelt lakásbiztosítási szerződések száma alapján második a piacon – eddig megközelítette a 3800-at a kárbejelentések száma, a kárösszeg meghaladja a 420 millió forintot. Csak szerdán – tették hozzá – több mint ezer lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a társasághoz. Ezek harmada az ország középső részéről, Budapestről, illetve Pest és Bács-Kiskun megye területéről jött. A károkat jellemzően a viharos erejű szél, felhőszakadás, jégverés okozta, de kiemelkedően sokszor éri a lakásokat villámcsapás is. A biztosító tapasztalatai szerint az idei viharszezon jellemzője, hogy egyre koncentráltabban jelentkeznek az extrém időjárási jelenségek. Kisebb területeket egyre intenzívebben érintenek a kialakuló szupercellák, villámárvizek, jégverések.

A teljes cikk a pénteki Világgazdaságban olvasható

Milliárdos károkat okozott a vihar

Június első napjaiban országszerte csaptak le viharok, sok helyen komoly károkat okozva. A Generali Biztosítóhoz ebben az időszakban közel 6000 esetről érkezett bejelentés, megközelítőleg 1 milliárd forint értékben.

 

Groupama Biztosító vihar Aegon Biztosító biztosítás
Kapcsolódó cikkek