Pénz- és tőkepiac

Fenntartható a Google növekedési üteme

Teljes gázzal hasít a gyorsjelentési szezon, záporoznak a tengerentúli óriásvállalatok negyedéves eredményei is. A túlnyomó többségben jól teljesítő vállalatok mutatják, hogy a világ legnagyobb gazdaságában a mikrokörnyezet egyelőre nem mutatja a hanyatlás jeleit. Az Alphabet (Google) sem lógott ki a sorból e tekintetben, az eleve magas elvárások mellett is verni tudta a várakozásokat, ezért mindenkori csúcsra ugrott az árfolyam.

A bevételek 26 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Ez magasan az elemzői konszenzus fölötti teljesítmény, hiszen

a 32,2 milliárd dolláros várakozásokkal szemben 32,7 milliárd dollárt sikerült összegereblyézni. Önmagában a szóban forgó szám is mutatja, hogy nem halványult a Google momentuma. A mindenki által jól ismert keresőrendszeren kívül a vállalat videós platformja, a YouTube is szépen termel.

Az egyéb kategória is érdekesebb, mint amit a neve sejtet: a Google felhőszolgáltatásából, az Android app store-ból és a hardverértékesítésekből származó bevételek 37 százalékot tudtak növekedni az előző év azonos időszakához képest.

A működési profitmarzs 24 százalékos értéke javulás az első negyedévhez mérten, de némileg elmarad 2017 második negyedévétől. Ezt a 24 százalékot az Európai Bizottság által kiszabott büntetés nélkül kell értenünk; az egyszeri tétel nélkül itt sincs ok aggodalomra.

A Google 32 százalékkal növekedő egy részvényre jutó eredményről tudott beszámolni, ha kihagyjuk a számításból az említett bírságot. A 11,75 dolláros EPS óriási felülteljesítés az elemzői konszenzushoz képest, amely 9,66 dollár volt. A 93 százalékkal növekedő Capex agresszív költekezést mutat, s ez azt jelzi, hogy a Google korántsem kíván lefékezni, s folyamatosan új növekedési lehetőségek, katalizátorok után kutat.

A negyedéves eredmény alapján nehéz belekötni az Alphabet teljesítményébe, hisz amit látunk, az egy erős, dinamikusan növekedő piacvezető vállalat, amelynek agresszív terjeszkedési ambíciói a folytatásra is fenntarthatóvá tehetik a most meglévő növekedési ütemet.

Alphatbet Google
Kapcsolódó cikkek