Pénz- és tőkepiac

Lakat kerülhet az EHEP-re

Már szeptemberben lemondhat az EHEP vezetősége, s várhatóan októberben elfogy a tőzsdei társaság pénze. 

Közzétette idei első féléves jelentését az Első Hazai Energia-Portfolió Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (EHEP). A piac által legnagyobb érdeklődéssel várt adat a sajáttőke-mutató volt, hisz a társaság egyetlen tevékenysége ma már a portfóliókezelés, s likviditása a tavalyi év végére kritikus szintre csökkent.

Az akkori 22 millió forint saját tőkét is csak arra tartotta elegendőnek a menedzsment, hogy elkerüljék a felszámolást, s rendezett körülmények között zárják le a társaság ügyeit.

Fotó: Shutterstock

Épp ezért terjesztették áprilisban az évi rendes közgyűlés elé a tőzsdei kivezetésre és a végelszámolásra vonatkozó javaslatot. Ám ezt a megjelent részvényesek egyhangúlag elutasították. Ami praktikusan azt jelentette, hogy a közel 40 százalékot képviselő Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. (DVG) képviselője, továbbá egy vele együtt szavazó, legalább 1 százalékot képviselő részvényes döntött. Ez mellesleg teljesen megszokott az EHEP életében.

Tudniillik hiába rendelkezik a Buda-Cash Brókerház vagyonkezelője 32 százaléknyi EHEP-részvénnyel, még a tulajdonosi megfeleltetésnek is csak többszöri nekifutásra tudtak eleget tenni, ezért évekig a közkézhányadban szerepelt ez a pakett. A közgyűléseken tehát rendre a DVG szavazata döntött.

A féléves jelentés szerint 10,576 millió forintra süllyedt a saját tőke. Ami praktikusan azt jelenti, hogy a társaságnak már „fél éve sincs hátra”, ugyanis az idei első fél évben a tőzsdei vegetálás költségei is elégettek 10,869 millió forintot. Különösebb eredmény a portfóliókezelésből sem várható, hiszen a befektetett eszközök állománya már csak 13 ezer forintot tesz ki. A nettó árbevétel soron nulla szerepel.

Külön kiemeli a jelentés, hogy a nagytulajdonosok részéről nem várható további forrás. Egyrészt azért nem, mert a DVG önkormányzathoz kötődik, másfelől pedig azért, mert a Buda-Cash felszámolását végző PSFN Kft.-től sem remélhető pluszforrás. Márpedig újabb tőkebevonás nélkül a menedzsment nem látja lehetségesnek a vállalkozás folytatását.

A féléves jelentés arra is kitér, hogy a társaságot nem korlátozzák kötelezettségek és hitelek, ezért új tulajdonosi kör és friss tőke bevonása esetén – a tevékenységi kör kibővítésével – tőzsdei cégként tovább működhetne. Ez inkább csak elméleti lehetőség, mert a tavaly ilyenkor még 500 forint alatt jegyzett részvénynek immár 1463 forint a 180 napos átlagára, ami riasztó az esetleges ajánlattevőkre.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

tőzsde EHEP
Kapcsolódó cikkek