Pénz- és tőkepiac

Sok pénzt hozott az adóreform

A világgazdaság kilátásait illető lelkesedés a vámháború kitörésével lohadni látszik, ám ez a pénzügyi szektor amerikai nagyágyúinak eredményén egyelőre nem hagyott nyomot.

A Citigrouphoz és a JP­Mor­gan­hez hasonlóan a Bank of America (BofA) is alaposan meglepte az óvatos elemzőket: az óriásbank a második negyedévről 6,47 milliárd dolláros eredményt mutatott ki, ez 36,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi időszak nyereségénél. Az egy részvényre eső nyereség (EPS) 63 cent lett, szemben a tavalyi 44 centtel. A Thomson Reuters elemzői konszenzusa 58 centes EPS-t várt. Bevételi soron félmilliárd dollárral múlták felül a várakozásokat, s bár a 22,76 milliárd dolláros forgalom 1 százalékkal elmaradt a tavaly tavaszitól, ezért nem a banküzem, hanem a magasabb bázis okolható: akkor adták el a BofA külföldi kártyaüzletágát, ez 793 millióval növelte a bevételeket. A vártnál jobb adatok fogadtatása pozitív volt, a tőzsdenyitás előtt közölt gyorsjelentésre 1 százalékot erősödött a bank árfolyama.

Megfigyelők rámutattak arra, hogy az amerikai bankrendszer a Donald Trump által tavaly decemberben elfogadtatott adóreform egyik nagy nyertese volt, a társaságiadó-kulcs drasztikus csökkentésével nyert milliárdok egyrészt a hitelkínálatot, másrészt a nyereséget hizlalták.

A bank adófizetési kötelezettsége például 43 százalékkal csökkent a negyedévben a tavalyihoz képest. A hitelezés felfutása a BofA-nál nem volt annyira látványos, ha a 2 százalékos bővülésüket szembeállítjuk a JPMorgan 7 százalékos hasonló adatával. A mérlegfőösszege alapján második legnagyobb amerikai bank viszont a lakossági és a vagyonkezelési divíziójában tudott felmutatni 7 százalékos pluszforgalmat. Nagy kérdés, hogy az amerikai–kínai kereskedelmi háború mennyire vetheti vissza a vállalati hitelezést az Egyesült Államokban, itt csak az a biztos, hogy a viszály negatív hatásai a bankoknál is lecsapódnak.

A Bank of America branch August 20, 2013 in New York's Times Square. AFP PHOTO/Stan HONDA / AFP PHOTO / STAN HONDA
Fotó: AFP PHOTO / STAN HONDA

Tegnap jelentett a BlackRock is: a világ legnagyobb vagyonkezelője a várt 6,55 dolláros EPS-t hét centtel meghaladó adatot közölt, egy éve 5,20 dolláron állt a mutató. Az 1,07 milliárd dolláros adózott eredmény negyedével jobb a tavalyi második negyedévben elértnél. Közrejátszott ebben a 30,4-ről 23,7 százalékosra csökkenő adóterhelés is. A bevétel 11 százalékos emelkedéssel 2,94 milliárd dollárra gyarapodott, főként az alapkezelési díjak emelkedésének és a technikai szolgáltatásaiknak köszönhetően.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

BlackRock gyorsjelentés JPMorgan Bank of America
Kapcsolódó cikkek