Pénz- és tőkepiac

Bekerült a régiós CECE indexbe az Appeninn

A magyar papírok súlya 10 bázisponttal csökken a bécsi börze régiós CECE indexében, érdemi forgalomnövekedés az újonc Appeninn piacán jöhet – mondta Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője.

A Wiener Börse szerdán piaczárás után közölte a három ország legjelentősebb papírjainak teljesítményét mutató régiós CECE index várható átsúlyozásának részleteit. Az új súlyok szeptember 24-én lépnek életbe, az index átsúlyozása előző pénteken, szeptember 21-én a zárószakaszban történik majd meg.

Régiós szinten négy társaság kerül be a mutatóba, köztük a magyar Appeninn.

A pelenkákhoz, törölközőkhöz és női higiéniai termékekhez alapanyagot gyártó cseh Pegas Nonwovens és a számítógépes játékokkal foglalkozó lengyel CD Projekt, valamint a Grupa Lotos olajcég is bekerül az indexbe.

A CECE mutatót a Lyxor CECE ETF követi, itt látványos forgalmat az indexbe be-, illetve a kikerülés szokott hozni. Az ETF passzív, hosszú távú így érdemi forgalombővüléssel nem jár egy papírnak, ha már benne van. A Lyxor CECE ETF piaci kapitalizációja is stabil, jelenleg 172 millió euró.

Az Appeninn-nél 1,7, a Pegasnál 1,5, a CD Projektnél 0,7, a Lotosnál pedig 0,8 napi átlagnak megfelelő, egyszeri forgalomnövekedést hozhat az indextagság a mutatót követő Lyxor CECE ETF mérete alapján, ez inkább alsó becslésnek tekinthető

– mondta Nagy András, az Erste elemzője. Mint hozzátette, a Richter közkézhányada a korábbi 60 százalékról 70 százalékra növekszik.

Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt.
Fotó: Fotó: Kallus György

„Ez összhangban van az Aberdeen elmúlt hónapokban lezajlott eladásaival, amelyek eredményeként nőtt a közkézen forgó papírok száma. Mivel a CECE-be újonnan bekerülő komponensek együttesen nagyobb súlyt képviselnek az indexben, mint a kikerülők, a részvények többségének kismértékben csökken a súlya, de ez forgalomarányosan nem okoz jelentős kiigazítási szükséget. A magyar részvények súlya annak ellenére csökken, hogy a Richteré 30 bázisponttal növekszik, és hogy új tagként bekerült az Appeninn, miközben magyar nem esett ki” – tette hozzá Nagy András, aki szerint a paraméterváltozások várhatóan nem okoznak nagyobb átrendeződést a piacon, azzal inkább a frissen be-, illetve kikerülő cégeknél érdemes számolni.

A magyar papírok közül az OTP súlya 27, a Molé pedig 17 bázisponttal csökken, ennek ellenére – az Appeninnt kivéve – a változások mindössze a napi forgalom 10 százaléka körüli vagy az alatti forgalmat generálhatnak a hazai papíroknál.

A paraméterek változása miatt a cseh Central European Mediánál a napi forgalom 75 százalékát kitevő forgalomélénkülésre lehet számítani. A társasághoz tartozik a cseh TV Nova, a horvát Nova TV, a román Pro TV, a szlovák TV Markiza, és Bulgáriában és Szlovéniában is jelen van.

Indexváltozás a német tőzsdén

Harminc év után kikerült a frankfurti DAX indexből az eddig 0,8 százalékos súllyal rendelkező Commerzbank. A harminc legnagyobb német papír közé a fizetési szolgáltatásokkal foglalkozó, a Münchenhez közeli Aschheimben székhellyel rendelkező Wirecard kerül be. A cég piaci kapitalizációja több mint duplája a távozó bankénak, és csaknem 2 százalékos súlyt kap majd a DAX-ban. Az átsúlyozás a szeptember 21-i zárószakaszban történik meg, és 24-től lesz érvényben. Német kommentárok szerint a pénzügyi ágazatban zajló folyamatokat is jól jelzi, hogy egy húszéves technológiai cég veszi át a 148 éves bank helyét a DAX-ban. Átalakultak a kisebb indexek is, az MDAX-ban már hatvan, az SDAX-ban pedig hetven cég van. A TecDAX-ba pedig DAX-tagok is bekerülhetnek, például az Infineon és az SAP. | VG

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Appeninn Cece DAX Wiener Börse
Kapcsolódó cikkek