Pénz- és tőkepiac

Medvét kiált a Goldman Sachs

A Goldman Sachs öt gazdasági változót vizsgáló bikapiac-medvepiac mutatója azt jelzi, hogy nemsokára fordul a piac. A befektetési bank elemzői azonban több okból is óvnak a túlzott reakcióktól.

Csaknem ötven éve nem volt olyan nagy valószínűsége annak, hogy beköszönt a medvepiac a tőzsdékre, mint most – legalábbis ezt jelzi a Goldman Sachs indikátora. Az amerikai befektetési bank által kifejlesztett bikapiac-medvepiac mutató, amely figyelembe veszi a részvények értékeltségét, a növekedés dinamikáját, a és az állását, valamint a kötvényhozamgörbe aktuális helyzetét, 1969 óta nem jelezte ilyen egyértelműen a közelgő lefelé irányuló trendet.

Fotó: Shutterstock

Peter Oppenheimer, a Goldman vezető értékpapírpiaci stratégája szerint csikorgó fékezésbe válthat az amerikai részvénytőzsdék eddigi leghosszabb bikapiaci ciklusa, amelyet az extrém laza monetáris politika és számos fiskális ösztönző hajtott. Nem kell azonban a befektetőknek pánikszerűen elmenekülniük a tőzsdékről

– derül ki az 54 oldalas tanulmányból. Azt viszont jól teszik, ha felkészülnek az alacsonyabb megtérülés időszakára, amikor az egy részvényre jutó nyereség markánsan csökkenni fog. A részvényeseket elkényeztette a 2009 óta tartó folyamatos rali, amelynek során az S&P 500-as index 320 százalék feletti mértékben, a Dow Jones majd 300 százalékkal, míg a minden más indexen túltevő Nasdaq több mint 520 százalékkal növekedett. Az árfolyamok szárnyalása ráadásul nem képezett piaci buborékot, mivel párosult hozzá egy hasonlóan dinamikus EPS-emelkedés, főként a technológiai papírok esetében. A három meghatározó amerikai index még az idén is rendre 7,6, 5, illetve 15 százalékkal erősödött nyolc hónap alatt, bár a Nasdaqon forgó tech papírok az utóbbi napokban erős nyomás alá kerültek.

Peter Oppenheimer a MarketWatchnak azt is megmagyarázta, hogy az indikátor jelzése ellenére miért nem számítanak az árfolyamok szakadására. Először is a Goldman elemzése azt mutatja, hogy az amerikai infláció továbbra is meglehetősen visszafogott marad, ezért az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is csupán mérsékelt ütemben emeli majd a kamatokat, hiszen nem egy túlfűtött gazdaságot kell lehűtenie.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

értékpapírpiac Goldman Sachs tőzsde
Kapcsolódó cikkek