Pénz- és tőkepiac

Októberben már kereskedni lehet a papírral

Az emeléstechnikával és géptelepítéssel foglalkozó Megakrán stratégiájába kiválóan illeszkedett az Xtend piac elindulása. Langmáhr Tamás tulajdonos és Vitkovics Péter, a cég vállalatfejlesztésért felelős igazgatósági tagja elmondta, a zárt körű tőkebevonás sikere esetén újabb kibocsátás is elképzelhető.

Mikor jelenhet meg az Xtenden a cég?

LT: Már a célegyenesben tartunk, múlt héten beadtuk a regisztrációs kérelmünket és a szükséges információs dokumentumot. A tényleges megjelenés dátuma innen már a szabályozó hatóságokon is múlik. A zárt körű tőkeemelés október közepén történhet meg, ezután lehet majd kereskedni a papírral.

VP: Befejeztük azt a feladatot, amelyet két-három éve kezdtünk a vállalat átformálásával és tőzsdeképessé alakításával. Most a piacon múlik a Megakrán értékelése.

Miért a zárt körű bevezetés mellett döntöttek?

VP: Az előzetes bevezetési stratégia és a befektetési tanácsadó által megvizsgált helyzet alapján ez tűnik most a legoptimálisabbnak. Ezzel el tudjuk érni a megcélzott intézményi és magánbefektetőket is. Az általunk választott kijelölt tanácsadó az MKB Bank, amely egyben a befektetési szolgáltatónk is. A zárt körű kibocsátás során megkeresnek meghatározott számú potenciális befektetőt az általuk kikalkulált ársávba tartozó ajánlattal. Ezután az Xtenden már bárki vásárolhat Megakrán-részvényt.

A kibocsátás célközönségébe kik tartoznak?

VP: Az intézményi befektetők mellett, amilyenek például a hazai befektetési alapok, a viszonylag nagyobb portfóliót kezelő privátbanki ügyfelekre számítunk. Utóbbiaknál is azokra, akik ismerik és felismerik egy hazai középvállalatba való kockázatait. Ezek felvállalása természetesen magasabb hozammal kecsegtet.

Vitkovics Péter
Fotó: Kallus György

A bevezetés után milyen forgalomra számítanak?

VP: Nem gondoljuk, hogy óriási likviditása lenne a papírnak, de bízunk benne, hogy heti szinten lesznek üzletkötések, ha csak pár millió forintos nagyságrendben is. A cég elsősorban a növekedésre koncentrál, így a vállalat értéke is folyamatosan emelkedhet, tehát az árfolyamban is emelkedésre számítunk. Ennek alapján nem osztalékpapírként érdemes majd a Megakrán részvényeire tekintetni.

A bevont forrással mi a céljuk?

LT: Eszközfejlesztésre fordítjuk, speciális darukat és emelőgépeket veszünk. Jelenleg azzal szembesül a cég, hogy számos megrendelést kapacitáshiány miatt nem tud befogadni. Emellett az új eszközökkel olyan ajtók is kinyílhatnak előttünk, amelyek eddig zárva voltak. Új technológiai rendszerrel sokkal gyorsabban tudunk teljesíteni, márpedig a legtöbb megrendelőnknek az idő a legértékesebb. Ha például a gépeinknek nincs károsanyag-kibocsátásuk, akkor az élelmiszeriparban egy működő gyártósor mellett termelés közben is tudunk új eszközöket beépíteni.

Mely iparágakból kapják jellemzően a megrendeléseiket?

VP: Az ipar szinte minden szegmensében jelen vagyunk. Az élelmiszer-, a gyógyszer-, a vegy- és az autóipari cégek ugyanúgy a megrendelőink, mint az elektronikai vagy gépgyártó cégek, de voltak már logisztikai és energetikai szolgáltatói ügyfeleink is. A főbb iparágakból nagyjából egyenlő arányban kapunk munkákat, 20-25 százaléknál egyiknek sem nagyobb a súlya.

Langmáhr Tamás
Fotó: Kallus György

Mi volt az eddigi legnagyobb kihívást jelentő projektjük?

LT: Akadt olyan projekt, ahol egy másfél milliárd forint értékű gépsorban egy-egy eszköz tömege csaknem 200 tonnát tett ki. Ezt két daruval tettük a helyére. Összesen huszonkét darunk és emelőgépünk van, most a legnagyobb 220 tonnát képes megemelni, ez 1,2 millió euróba kerül. Szállítottunk már egyben kész házat, de például Ausztriában egy alumíniumkohót szedtünk szét, amelyet utána Magyarországon kellett újra összeraknunk. Szintén különleges volt, mikor egy 70 méter hosszú gyártósort 0,2 milliméteres eltéréssel kellett beszinteznünk. A hasonló feladatok jó részét akárki nem képes elvégezni. Ebben van a Megakrán nagy előnye.

Az átlagos daruzástól mennyire tér el a tevékenységük?

LT: A legalapvetőbb eltérés a piac 80 százalékát kivető, egyszerű emeléssel foglalkozó vállalkozásokhoz képest a cégünk háttere. A minősítések, a munkabiztonsági eredményeink, a tárgyi és a személyi körülményeink eleve olyan többletet jelentenek, amelyek alkalmassá tesznek bennünket a speciális feladatok teljesítésére. A mi munkánk egy folyamat, melyben gépeket és berendezéseket állítunk össze. A megrendelőink azt határozzák meg, hogy hova kerüljön a gépsor, de az egyes alkatrészek szállítását és a beemelés megtervezését már mi végezzük, és végigvisszük a teljes telepítési folyamatot. Ebből is adódik, hogy a magasabb hozzáadott értéken megoldást kereső vállalatok bíznak meg bennünket. Ehhez van tudásunk, eszközünk és kellő pénzügyi hátterünk. A komplex megoldás olyan érték az ügyfeleinknek, amelyet hajlandók megfizetni.

Mennyire speciálisak azok a daruk, amelyekkel dolgoznak?

VP: Ezek nemcsak hazánkban, hanem európai szinten is ritkának számítanak. Egy-egy új darura egy-másfél évet kell várni, mert eleinte évi három-öt készült belőlük, de már a tervezőasztalról előre eladnak nyolc-tíz darabot. Az emeléstechnikában német és olasz cégek uralják a piacot. Olyan elektromos darui, amelyekkel mi rendelkezünk, egy vállalatnak sincsenek a Kárpát-medencében. Az újabb gépekkel már a külföldi piacokon, Szlovákiában és Ausztriában is elvállalhatunk megbízásokat, és régiós céggé válhatunk. Ez a célunk. A daruink szállítása nagyon drága, ezért 300-500 kilométernél messzebb nem éri meg munkát vállalni. Egy nagyobb darut sokszor tíz-tizenkét kamionnal kell szállítani.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Langmáhr Tamás Megakrán Xtend Vitkovics Péter
Kapcsolódó cikkek