Pénz- és tőkepiac

Egy elemzés szerint a tőkepiacok hosszabb távon nem fordulnak esésbe

A befektetők kiemelten figyelnek az amerikai gyorsjelentési szezonra, mert attól tartanak, hogy a külső körülmények miatt rég nem látott számban érkeznek a vártnál rosszabb eredmények és előrejelzések.

A mostanában tapasztalt eladási hullám a tőkepiaci felívelő ciklus kései fázisának jellegzetessége, nem egyedi jelenség. A befektetőket az amerikai kötvényhozamok emelkedése, a kibontakozó vámháború és a felfelé kúszó olajárak tartják bizonytalanságban – olvasható az Amundi közleményében.

Ősz eleje óta romlik a tőzsdei hangulat:

a FED világosan jelezte, hogy a gazdaság túlfűtöttségét meg kívánja akadályozni, a hamarosan induló gyorsjelentési szezon pedig újabb kockázati faktort jelent.

A piaci szereplőket mégis meglepte az elmúlt napok korrekciós hullámának ereje, pedig volt már rá példa, hogy a tőkepiaci ciklus érett szakaszában a pozitív gazdasági híreket is figyelmeztető jelként fogadta piac. Így kerültek például 7 éve nem látott magasságba az amerikai kötvénypiaci hozamok a rekord erős munkanélküliségi adat után.

A közlemény szerint a befektetők kiemelten figyelnek az amerikai gyorsjelentési szezonra, mert attól tartanak, hogy a külső körülmények miatt rég nem látott számban érkeznek a vártnál rosszabb eredmények és előrejelzések.

A védővámok megemelése módosíthatja a vállalati eredmény előrejelzéseket és az inflációs pályát, az Irán elleni szankciók pedig tovább emelhetik az olajárakat.

A bizonytalanság ellenére Pascal Blanqué, az Amundi csoportszintű befektetési vezetője nem számít arra, hogy a tőkapiacok hosszabb távon esésbe fordulnának. Kétségtelen, hogy a magasabb reálkamatok és a romló likviditás kockázatot jelent, de a gazdasági mutatók még mindig erős növekedésre utalnak. Blanqué szerint abba a fázisba érkeztünk, ahol a magas árfolyamingadozás miatt az óvatos hozzáállás követendő.

Fotó: AFP

Az Amundi szerint a mostani eladások inkább piaci korrekcióra utalnak és nem egy hosszú lejtmenet kezdetét jelentik. A következő hetekben azonban a volatilitás várhatóan emelkedik. Akár újabb és kötvényeladási hullámok is érkezhetnek, részben technikai okokból. A legérzékenyebben a gyors növekedésű részvénypiaci szektorok és a magas tőkeáttelű, extrém értékeltségű hitelpiacok reagálhatnak. A feltörekvő piaci kötvények továbbra is nyomás alatt maradhatnak, bár ez alól lehetnek kivételek.

Az Amundi véleménye szerint

most a kockázat megosztása mellett kiemelten fontos, hogy a hitelpiaci termékek közül a rövidebb lejáratú, likvid és minőségi eszközök felé forduljunk. Kedvező lehetőségeket találhatunk az amerikai állampapírpiac rövid és középtávú lejáratain, de ugyanez már nem igaz az európai kötvényekre.

A tőkepiaci ciklus kései fázisában az Amundi a globális részvénypiacokat preferálja a hitelpiacokkal szemben. Itt is érdemes az értéket keresni az alacsonyabb árfolyamok mellett és kimaradni a már korábban is túlfeszített értékeltségű szektorokból. „Arra számítunk, hogy a kockázat csökkenése miatt friss pénz érkezhet a defenzív szektorokba” – véli elemzésében az Amundi befektetési vezetője.

TŐKEPIAC Amundi elemzés
Kapcsolódó cikkek