Pénz- és tőkepiac

Jelentettek a technológiai szektor nagyágyúi

A technológiai részvények piacán a növekedés lassulásától való félelem volt az úr pénteken, pedig a meghatározó cégek kivétel nélkül növekvő profitról jelentettek.

A z előzetes várakozásokat messze meghaladó negyedéves nyereségről számoltak be az amerikai technológiai szektor nagyágyúi a múlt hét második felében. Az Amazon, a Microsoft, az Alphabet és az Intel gyorsjelentéseiben a befektetők azonban főként a negatívumokra figyeltek, és pénteken újabb 2 százalékkal esett a technológiai részvények indexe, a Nasdaq kompozit. Az Amazon papírjai például csaknem 8 szá­­zalékkal, 1643 dollárra zuhantak, aminek következtében az online kiskereskedelmi vállalat tőzsdei kapitalizációja 800 milliárd dollárra csökkent. Holott az Amazonnál aztán végképp nem hiányzott a profit: a tavalyi harmadik negyedévben elért 256 millió dolláros nyereséghez és 52 centes tisztított egy részvényre jutó eredményhez (EPS) képest az idén a teljes profit 2,9 milliárd dollárra, az egy részvényre eső pedig 5,75 dollárra nőtt. Az elemzők ráadásul csupán 3 dolláros EPS-t néztek ki Jeff Bezos cégéből.

Az Amazon 56,6 milliárd dollárra rúgó bevétele azonban valamelyest alulmúlta a piac 57,1 milliárdos várakozását, még ha tetemesen meghaladta is a referencia-időszakban produkált 43,7 milliárd dollárt. Rontotta az összképet, hogy a következő negyedévi bevételt az elemzői konszenzus 73,8 milliárd dollárra, a cég pedig mindössze 72,5 milliárd dollárra tette. A vállalat szerint tehát a karácsonyi időszakot is magában foglaló három hónapban a növekedés üteme 10 és 20 százalék közé eshet vissza, hol­ott eddig 30 százalékról volt szó.

Fotó: JAN WOITAS / dpa / AFP

Jobban állták a sarat pénteken a mindössze 1,2 százalékkal gyengülő Microsoft-részvények, és ennek következtében – 823 milliárd dolláros tőzsdei kapitalizációjával – ismét Bill Gates negyvenéves cége lett a világ második legértékesebb vállalata az első helyezett Apple után. A múlt szerdán jelentő szoftvergyártó egy részvényre jutó profitja 1,14 dollárt tett ki a szeptember 30-án lezárt három hónapban, miközben az elemzők 96 centre lőtték be a cég EPS-ét. Az értékesítések 29,08 milliárdra szöktek fel, jócskán meghaladva a szakértők által becsült 27,9 milliárd dollárt. Némi ürömöt csak az kevert a részvényesek örömébe, hogy a Microsoft negyedik negyedéves előrejelzése szerint 31,9 és 32,7 milliárd dollár közé esnek majd az értékesítések, és ezért veszélybe kerülhet a piac által várt 32,25 milliárd dolláros bevétel. A jelentés utáni három napon egyébként volatilis volt a redmondi székhelyű cég részvényeinek árfolyama.

Az Alphabet gyorsjelentése is csak részben hozta a várakozásokat. Az egy részvényre jutó 13,06 dolláros nettó nyereség 25 százalékkal túlszárnyalta ugyan a 10,42 dolláros előrejelzést, de a Google internetes keresőrendszerét működtető részvénytársaság 33,7 milliárd dolláros forgalma az erős dollár miatt nem érte el a Wall Street-i részvényelemzők 34,04 milliárd dolláros becslését, bár 21 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az Alphabet részvényei 1,8 százalékot estek pénteken.

Több mint 3 százalékkal erősödtek az Intel részvényei a hét utolsó napján a remek gyorsjelentés hírére, amely annál is inkább meglepetést keltett, mert a többi félvezetőgyártó vállalat – például az AMD vagy a Texas Instruments – eléggé gyenge eredménnyel rukkolt ki. Az Intel viszont az eddig becsült 1,15 dolláros EPS-szel szemben 1,4 dolláros részvényenkénti profitra tett szert, és a 19 milliárd dolláros bevétele is egymilliárddal jobb lett a vártnál. Sőt, még az év végi célszámán is javított.

Intel Microsoft Alphatbet gyorsjelentés Amazon technológiai cégek
Kapcsolódó cikkek