Pénz- és tőkepiac

Olajozott profitnövekedés a börzén

Az idei harmadik negyedévben tovább folytatódhat az adóreform által is fűtött profitnövekedés az Egyesült Államokban.

Szokás szerint a nagy amerikai bankok jelentésével pörög fel igazán a gyorsjelentési szezon, jelen esetben a Citigroup, a JPMorgan és a Wells Fargo pénteki jelentéséről van szó. Az idei harmadik negyedévben tovább folytatódhat az adóreform által is fűtött profitnövekedés az Egyesült Államokban, a FactSet adatai szerint átlagban 19,2 százalékos év/év alapú profitnövekedést várnak az elemzők az S&P 500-at alkotó vállalatoktól.

Az elmúlt negyedévek tendenciáitól eltérően ezúttal a technológiai szektor nem került fel a dobogóra, sőt az ötödik helyre esett vissza az S&P 500-at alkotó tizenegy szektorból.

A gyengébb teljesítmény mögött – amely azonban még így is közel 17 százalékos várt profitbővülést takar – részben módszertani tényező áll, ugyanis megváltozott az S&P 500-at alkotó vállalatok szektorokba történő besorolása.

Ennek értelmében az eddigi telekom szektor helyett a kommunikációs szolgáltatások szektora jött létre, amelybe a többi között a Facebook és az Alphabet is bekerült. Ezzel az új szektor az év/év alapú profitbővülést tekintve egyből a negyedik helyen debütált, 19 százalékos várt profitbővüléssel.

A növekedés sztárja változatlanul az energiaszektor, amelyben a konszenzus szerint 95 százalékos profitbővülés várható annak következtében, hogy év/év alapon 44 százalékkal drágult a WTI típusú kőolaj ára, és az érintett cégek jelentősen növelték hatékonyságukat az elmúlt években.

A figyelem középpontjában a következő negyedévekben is az energiaipar, azon belül az olajipar maradhat, hiszen a szankciókkal sújtott Irán exportkínálata gyorsabban csökken, mint ahogy más termelők kínálata nő. A november 4-én életbe lépő szankciók az iráni döntő részét eltüntethetik a piacról. Becslések szerint napi 0,5–1,2 millió hordóra csökkenhet az iráni export, vélhetően csak Kína és Törökország vásárol majd. Ez további olajár-emelkedést okozhat, ami fenntarthatja az olajcégek lendületes profitnövekedését.

STRATÉGIA USA profitnövekedés
Kapcsolódó cikkek