Pénz- és tőkepiac

Prémiummal veszi vissza a Hustho-kötvényeket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a befektetőktől

A múlt heti euróban denominált állampapír-kibocsátásnak pont az volt a célja, hogy megteremtsék a forrást a visszavásárlásokra.

A magyar állam megkezdte a még 2013-ban kibocsátott, idén lejáró Richter-részvényekre átcserélhető kötvények (Hustho) visszavásárlását a Goldman Sachs és az Equilor közreműködésével.

A felajánlási periódus október 5-én zárul, az elszámolási nap pedig október 12-én lesz. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ajánlata

a 903,8 millió euró össznévértékű, 3,375 százalékos kamatszelvényű kötvényre prémiumot tartalmaz, hiszen az ársáv a névérték fölött 102,75 és 103,5 százalék, miközben az időarányos kamat 101,18.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Az MNV vélhetően nem bocsát ki új kötvényeket a részvényekre

– mondta lapunknak Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője. A szakértő szerint a múlt heti euróban denominált állampapír-kibocsátásnak pont az volt a célja, hogy megteremtsék a forrást a visszavásárlásokra. Vágó szerint a 25,25 százalékos Richter-csomag állami tulajdonban marad, hiszen a visszaváltási esély minimális.

A Hustho átváltási árfolyamát a kibocsátáskor 19,2109 euróban határozták meg, azaz aki esetleg lehívná az opcióját, és részvényre cserélné a kötvényét, a jelenlegi euróárfolyammal számolva 6218 forintért jutna egy Richter-papírhoz, amely tegnap délután 5420 forinton forgott a piacon.

A kötvény-visszavásárlásnak ennek ellenére lehetnének árfolyamfelhajtó hatásai, elsősorban az úgynevezett delta hedging miatt. Ez azt jelenti, hogy egyes befektetési alapok megveszik az átváltható kötvényt, és hogy minimalizálják a árfolyamának mozgásából származó rizikót, semlegesítik ezt a pozíciót úgy, hogy shortolják a részvényt, és folyamatosan kiigazítják aktuális állományukat a kurzus mozgásának megfelelően. Vagyis ha egy egységgel változik a részvényárfolyam, akkor azonos mértékben változik az opció is.

Vágó Attila úgy véli, hogy a 44,6 millió részvényből 10 millió lehet short pozícióban. Az alapoknak, miután nyilván élnek az MNV ajánlatával, a ellenértékéből vissza kell venniük a részvényeket. Nincsenek lépéskényszerben, de a jelenlegi tendenciák mellett aligha érdemes várni a vétellel, főleg, ha igaz a piaci pletyka, hogy az alapok többsége még hétezer forint környékén nyitotta a short pozíciókat.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

MNV hustho kötvények Richter
Kapcsolódó cikkek