Pénz- és tőkepiac

Sokasodnak a negatívumok Kínában

Bajban lehetnek az amerikai tőzsdére igyekvő kínai vállalatok. A hazai piacon a részvénykibocsátáshoz nem elég jó a befektetői hangulat, és ha a tengerentúlon is folytatódnak az eladások, újabb IPO-k maradhatnak el.

Négyéves mélypontra süllyedt tegnap a vezető kínai tőzsdeindex, a Shanghai Composite, miután újabb másfél százalékot csökkent az értéke. A kínai értékpapír-szabályozásért felelős hatóság ugyan megpróbálta verbálisan, kommunikációs eszközökkel mérsékelni a tőkekivonást, de jelzései hatástalanok maradtak.

A hónapok óta tartó kínai–amerikai vámviszály mellett már a rossz szeptemberi kereskedelmi adatok is aggasztják a befektetőket: csökkent a belső kereslet, elsősorban a nem alapvető fogyasztási cikkek forgalma esett.

A személyautó-eladások három egymást követő hónapban is csökkentek Kínában, emiatt több helyi autógyártó – köztük a Great Wall Motors – részvényének árfolyama 2012 óta nem látott szintre zuhant.

A Shanghai Composite vesszőfutása az elmúlt fél évben gyorsult fel, hat hónap alatt 19 százalékkal csökkent a mutató, míg a jüan 9 százalékkal értékelődött le a dollárral szemben. Ezen időszak alatt 3000 milliárd dollárnyi befektetői tőke tűnt el a kínai részvénypiacokról.

Fotó: AFP

A gyenge kínai deviza az amerikaiaknak is fáj, a Bloomberg beszámolója szerint Steven Mnuchin pénzügyminiszter is aggódik,

az USA már régóta vádol azzal egyes államokat, hogy a saját devizájuk leértékelődését okozó intézkedésekkel növelik a versenyképességüket.

Mnuchin szavaitól függetlenül Kína amerikai nagykövete jelezte, Pekingnek továbbra sincs más választása, mint reagálni az amerikaiak kereskedelmi háborús lépéseire.

A negatív befektetői hangulat és a globális tőzsdei korrekció miatt több kínai társaság elhalasztotta részvényei bevezetését az amerikai tőkepiacra, holott idén kifejezetten sok elsődleges részvénykibocsátás (IPO) kötődött a távol-keleti országhoz. Tegnap a Tencent fújta le – igaz, nem véglegesen – zenei üzletágának bevezetését a tengerentúli börzére.

A CNBC a Renessaince Capital elemzéséből kiemelte: az év első kilenc hónapjában 23 kínai céggel bővül az amerikai tőzsdén jegyzett vállalatok száma, ilyen fokú IPO-aktivitásra nyolc éve nem volt példa. Ráadásul tíz kínai cég éppen az elmúlt három hónapban, az amerikai–kínai vámháború fokozódásával egy időben hajtott végre sikeres elsődleges részvénykibocsátást. A Tencent a zenei üzletágának novemberre halasztott nyilvános tőkeemelésétől 1 milliárd dollárt remél. Siker esetén ezzel nem is lenne rekorder, a videóstreaming-üzletágban érdekelt iQiyi például márciusban 2,3 milliárd dollárnyi friss befektetői pénzt szívott fel az amerikai tőkepiacról, míg az e-kereskedelmi Pinduoduo 1,6 milliárd dollárért adott el újonnan kibocsátott részvényeiből.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

részvénykibocsáás IPO tőzsde Kína
Kapcsolódó cikkek