Pénz- és tőkepiac

Világháborús emlékérméket bocsát ki az MNB

Az emlékérmék hamisítás elleni védelmét ezúttal is mikroírással készült biztonsági elem szolgálja.

A Magyar Nemzeti Bank Az első világháború befejezése megnevezéssel 10 000 forintos címletű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki 2018. október 16-án a Hadtörténeti Intézet és Múzeum által rendezett Az Osztrák-Magyar Monarchia katonai összeomlása és annak következményei című nemzetközi tudományos konferencia keretében – írja a Magyar Nemzet Bank (MNB).

Az emlékérme-kibocsátással a magyar katonák hősies helytállása, áldozatvállalása előtt tiszteleg az MNB a Nagy Háború befejezésének centenáriumán. Technikai újdonságként a színesfém emlékérme különleges, forint emlékérméknél eddig még nem alkalmazott fémszínű gépi patinázott kivitelben jelenik meg, erősítve a tematika hangulatát.

Az első világháború befejezése emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük a megemlékezés, a tisztelgés az áldozatok előtt. Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el

– olvasható az MNB oldalán.

Az emlékérmék korlátozott számban jelennek meg

Az emlékérmék előoldalát egy Európa-központú világtérképrészlet uralja, melyen az első világháború magyar katonák részvételével zajlott legjelentősebb ütközeteit egy-egy csillag és a települések bekeretezett neve jelöli. A szembenálló hatalmak, valamint a semleges országok megkülönböztetését három eltérő, a vereten megjelenített felületi kiképzés szolgálja. A térkép értelmezését a belső köríven olvasható MAGYAR KATONÁK A NAGY HÁBORÚBAN bekeretezett felirat segíti. Külső körgyűrűben találhatóak az emlékérmék kötelező alaki kellékei: felső köríven a MAGYARORSZÁG, alsó köríven a 10 000 illetve 2000 forint értékjelzés, a középvonalon a BP. verdejel és a 2018-as verési évszám.

Fotó: MNB

Az emlékérmék hátlapján is visszaköszön a külső körgyűrűs szerkezet. A hátoldal központi motívumaként egy lövészároki életkép elevenedik meg az első világháborúra jellemző állásháborút, a háború tragikumát, a katonák hősies helytállását, bajtársiasságát ábrázolva. A lövészárok kereszt formára emlékeztető alakja a kegyeletadást is sugallja. Az ábrázolás jobb oldalán található az emlékérmét tervező Bitó Balázs ötvösművész mesterjegye.

A külső körgyűrűben olvasható a „100 ÉVE ÉRT VÉGET AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ” felső körirat, míg alsó köriratként az 1918 – 2018-as évszámok szerepelnek. Az emlékérmék hamisítás elleni védelmét ezúttal is mikroírással készült biztonsági elem szolgálja: a felső és az alsó köriratot egymástól elválasztó egy-egy pontban legalább tízszeres nagyítás esetén látható mikroírásban a „BP.” verdejel ismétlődik, pontonként négyszer.

Mindkét emlékérme átmérője 37 mm, széle recézett. A 10 ezer forint névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből, míg a 2000 forint névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készül.

Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg:

A 24 gramm súlyú ezüst érméből tükörfényes (proof) kivitelben 3000 darab, a 23,7 gramm súlyú színesfém érméből, különleges gépi patinázott kivitelben 10 000 darab verhető.

Az érmék egy évig névértéken vásárolhatók meg 2018. október 16-tól a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat webáruházában.

emlékérmék Magyar Nemzeti Bank (MNB)
Kapcsolódó cikkek