Pénz- és tőkepiac

Kitart a hazai piac mellett a Fundamenta

A Funda­menta szerint a lakás-takarékpénztári termékek az állami támogatás nélkül is fontos eszközei maradnak az otthonteremtésnek. A 30 százalékos rész eltörlése előtti napokban tömegesen kötöttek új szerződéseket.

A főtulajdonos Bausparkasse Schwabisch Hall AG (BSH) továbbra is hosszú távon érdekelt a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. eredményes működésében – közölte az utóbbi társaság a Világgazdaság érdeklődésére. A szakosított hitelintézetként működő Fundamenta többségi tulajdonosa a BSH, amely Németország (mérlegfőösszeg alapján) második legnagyobb pénzintézete, a DZ Bank csaknem százszázalékos ellenőrzése alá tartozik.

A BSH a Fundamenta tájékoztatása szerint elismerését fejezte ki az október végén megjelent új lakáspénztári termék rendkívül gyors piaci bevezetéséért – amelynek értékesítése a cég megítélése szerint jó ütemű –, és a további termékek kifejlesztéséhez is megad minden segítséget.

Arra a kérdésre, hogy a lakástakarék modellje állami mankó nélkül életképes-e, kijelentették: ahogyan az állami támogatás nélküli lakás-takarékpénztári termékek számos európai országban évtizedek óta fontos eszközei a lakáscélok megvalósításának, úgy Magyarországon is azok maradnak.

Annyi ltp-szerződés érkezett az utolsó pillanatban a Fundamentához, hogy azokat máig nem tudták feldolgozni
Fotó: Vémi Zoltán

A Fundamentánál majd 2028-ban fut ki az állami támogatássál rendelkező szerződéstípus, mert a leghosszabb ilyen konstrukció tízéves. Mindenesetre állami támogatási részt tartalmazó szerződést október 16-án lehetett utoljára kötni, az Országgyűlés aznap szavazta meg a 30 százalékos dotáció megszüntetését. A döntés akkora rohamot váltott ki a Fundamentánál, hogy még mindig tart az október 15-én és 16-án tömegesen beérkezett szerződések feldolgozása. Mint közölték,

az már nyilvánvaló, hogy tavaly és 2018 eddigi részében is egyértelműen fejlődött a szerződéses állományuk.

A Fundamenta jelezte, hogy a jövőben minden olyan állami kezdeményezésben szívesen részt vesz, amely a lakhatási minőség javítására törekszik. A társaságnál alkalmazkodnak az éppen aktuális körülményekhez, és bíznak abban, hogy a kormány a lakástámogatási rendszer átalakításának további lépéseit a lakás-takarékpénztári piac szereplőivel egyeztetve teszi meg.

A Fundamenta kizárólag lakáscélú betétek gyűjtésére és lakáscélú hitelek kihelyezésére szakosodott. Leányvállalatán keresztül Magyarország legnagyobb pénzügyi közvetítő hálózatát működteti, egyéb banki és biztosítási termékeket is értékesít. A betét- és hitelszerződések állománya tavaly év végére elérte a 781 ezer darabot, az ügyfelekkel szembeni kötelezettsége pedig 432 milliárd forint volt.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

 

Bausparkasse Schwäbisch Hall AG lakáskassza Fundamenta LTP
Kapcsolódó cikkek