Pénz- és tőkepiac

Most már dönteniük kell a cégeknek a csoportos adóalanyiságról

Gyorsan kell dönteniük a kapcsolt vállalkozásoknak, hogy szeretnének-e csoportos adóalanyiságot vagy sem.

Január közepéig kell dönteniük a kapcsolt vállalkozásoknak, hogy szeretnének-e csoportos adóalanyiságot vagy sem. Ha lemaradnak a január 15-ei határidőről, akkor már csak 2020-tól választhatják ez a lehetőséget, ami pedig – hosszabb távon –érdemi adómegtakarítással járhat – olvasható a MAZARS elemzésében.

A társaságoknak 2019. január 1. és 2019. január 15. között kell benyújtaniuk a csoportos adóalanyiságra vonatkozó nyilatkozatot az adóhatóságnak, ha már 2019-ben is szeretnék élvezni a múlt héten elfogadott lehetőséggel járó előnyöket és kedvezményeket. Ha elmulasztják a kérvény beadását, akkor csak 2020-tól választhatják ezt a lehetőséget.

Fotó: Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto / AFP

„A csoportos adóalanyiság létrehozásával a kormány elsődlegesen a versenyképességet kívánta javítani, de a lehetőség akár érdemi adómegtakarítást is hozhat.

Több tényezőt és feltételt is figyelembe kell venni azonban ahhoz, hogy valamennyi előny elérhető legyen. A legfontosabb, hogy nem minden kapcsolt vállalkozás felel meg a követelményeknek”

– hangsúlyozta H. Nagy Dániel, adóigazgató.

Fontos újdonság, hogy a csoportos adóalanyiság érdemben egyszerűsítheti a csoporttagok közti transzferárazást. A csoportos társasági adóalany tagjai ugyanis az egymással folytatott ügyleteikre vonatkozóan nem, vagy csak részben kötelesek alkalmazni a transzferárazási szabályokat. Ebbe ráadásul beletartozik a transzferár dokumentáció készítési kötelezettség és az adóalap kölcsönös módosítására vonatkozó rendelkezés is. Ennek azonban szintén további feltételei lehetnek.

Mazars adó
Kapcsolódó cikkek