Pénz- és tőkepiac

Év végi roham várható a nyugdíjbiztosításoknál

Decemberben a nyugdíjbiztosítások száma átlépheti a 280 ezret a megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően, ez ugyanis az utolsó alkalom arra, hogy az idei év után járó, akár 130 ezer forint értékű adóvisszatérítést igénybe tudják venni a megtakarító – hívta fel a figyelmet a Grantis pénzügyi tanácsadó cég.

A nyugdíjbiztosítás a három nyugdíj-megtakarítás egyike, amelyet az állam minden évben 20 százalékos adóvisszatérítéssel támogat. Ez az összeg akár 130 ezer forint is lehet, amit a korábban befizetett személyi jövedelemadóból (szja) utalnak át a megtakarító privát nyugdíjszámlájára.

„Az elmúlt évek tapasztalatai alapján óriási év végi roham várható a nyugdíjbiztosítások terén” – mondta Reiner András, a cég pénzügyi tanácsadó cég megtakarítási szakértője. Hozzátette: most van az utolsó alkalom arra, hogy igénybe lehessen venni a 2018-as évre szóló adóvisszatérítést. Emiatt a decemberben megtakarítást indítók egész évre visszamenőleg fizetik be az éves nyugdíj-megtakarításuk teljes összegét, hogy az adójóváírást maximálisan ki tudják használni.

„Akik még az idei évben elindítják a nyugdíjbiztosításukat, azok a jövő évi adóbevallási időszak végéig, azaz 2019. május 20-ig igényelhetik vissza az adójukat a 2018-ban befizetett összeg után, amit néhány hónapon belül jóvá is írnak a nyugdíjszámlájukon” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Akik csak 2019. januárban indítanak nyugdíjbiztosítást, azok az idei évre járó adóvisszatérítést véglegesen elveszítik.

A Grantis 3300 fős országos mintája alapján átlagosan havi 22.900 forintot tesz félre egy nyugdíjbiztosítással rendelkező megtakarító. Nekik átlagosan 55 ezer forint adóvisszatérítés jár majd jövőre.

adóvisszatérítés nyugdíjbiztosítás nyugdíj
Kapcsolódó cikkek