Pénz- és tőkepiac

Átlépett a keretein a Garantiqa

Nem okozott gondot a garanciakeret év közbeni kimerülése, ami az újabb rekordév eredménye volt – mondta a Világgazdaságnak a garanciavállalási portfólióját három év alatt megduplázó Garantiqa vezérigazgatója, Búza Éva. A szakember szerint kiemelt cél, hogy a banki hitelezés a garanciatermékek felhasználásával a kockázatosabban finanszírozható vállalkozásokat segítse – ezek ugyanis most még távol vannak a piactól.

Már évek óta jelentős növekedés jellemzi a Garantiqát. Hogyan alakultak a tavalyi számok?

A jó perspektívát kínáló gazdasági környezet a hazai kkv-k hitelfelvételi kedvét növeli, bátrabban vágnak bele fejlesztésekbe, és bíznak a jövőben. Ez számunkra jó hír, hiszen így mi is dinamikusan bővülünk. A kezességvállalási portfóliónk 2015-ben 46 milliárd forinttal, 2016-ban 76 milliárd forinttal, 2017-ben pedig 127 milliárd forinttal emelkedett, tavaly pedig az előzetes adatok szerint megközelítette a 150 milliárd forintot. Büszkék vagyunk erre az eredményre, mert ez a dinamika, ez a növekedési ütem gyorsabb a kkv-hitelezés bővülésénél.

Mennyiben nehezítette meg a társaság dolgát, hogy év közben kimerült az állami viszontgarancia kerete? Miként lehet ezt a jövőben elkerülni?

A 2018-as év valóban rekordszámokat mutat, a Garantiqa fennállása óta a legsikeresebb év volt, és három év alatt megdupláztuk a garanciavállalási portfóliót. A 2018-as költségvetésben 650 milliárd forint volt az állami viszontgarancia mértéke, ami a harmadik negyedévre valóban betelt. A működésben és a partnereink kiszolgálásában ez mégsem okozott megtorpanást, mert csoporton belüli megoldást találtunk a problémára: bizonyos ügyleteknél a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – százszázalékos állami kezességű háttérrel rendelkező – garanciája váltotta ki a direkt állami viszontgaranciát. Ami pedig a jövőt illeti: az állami viszontgaranciás ügyletek mellett terveink szerint az egyéb termékeinknek jóval nagyobb hangsúlyt adunk. Ez a folyamat már elkezdődött: az Európai Beruházási Alappal még 2017 októberében kötött megállapodásunk lehetővé teszi, hogy az úgynevezett COSME viszontgarancia-program keretében csaknem 3500 hazai kkv juthasson mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez. A COSME garanciaprogramunk új, kedve­ző lehetőségeket kínál a kkv-szektor számára csakúgy, mint a 2018-ban indult Irinyi garanciaprogram, amely az Irinyi-tervben kiemelt ágazatok támogatását elő­segítő saját kezességvállalási konstrukciónk. Ez utóbbit – a nemzetgazdasági célok elérése érdekében – a kkv-kon túl nagyvállalatok is igénybe vehetik.

Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója
Fotó: Vémi Zoltán

Hogy látják most a kkv-hitelpiacot?

A finanszírozási igény továbbra is jelentős a kkv-szektorban is, ezt minden kereskedelmi banki partnerünk visszaigazolja. Az MFB felmérése szerint például az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede nem vagy csak részben juthat hozzá forrásokhoz a kereskedelmi banki szektorból. Másrészt viszont érdekes, hogy a finanszírozást igénylő vállalkozások többsége az elutasítástól tartva fel sem vette a kapcsolatot a pénzintézetekkel. Ez fontos jellemzője a piacnak, amire válaszokat kell találnunk nekünk is.

Milyen válaszok lehetnek ezek? Az MNB – sőt bizonyos jelek szerint a tulajdonos MFB is – azt szeretné, ha az állami viszontgaranciás garanciavállalás abba az irányba mozdulna el, hogy valóban a kockázatosabb, nehezen hitelezhető cégek kapják ezt a típusú terméket. Ez lehet az egyik irány?

Feltétlenül. Fontos feladat, és egyben nagy kihívás számunkra, hogy minél több olyan vállalkozás mellé oda tudjunk állni, amely a kezességvállalás nélkül nem tudna forráshoz jutni. Minden felmérésünk és tapasztalatunk azt mutatja, hogy a megfelelő biztosítékok megléte bizonyul még mindig az egyik legfőbb hitelfelvételi akadálynak, így a kezességvállalásunknak fontos szerepe van a kkv-k finanszírozáshoz jutásában. 2018-ban már minden ötödik hitelfelvétel a Garantiqa kezességvállalásával valósult meg. 2019-re is világos a cél: minél több olyan vállalkozást forráshoz juttatni az állami kezességvállalás segítségével, amely esetleg erről korábban nem is nagyon álmodhatott.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Garantiqa FINANSZÍROZÁS kkv
Kapcsolódó cikkek