Pénz- és tőkepiac

Lökést adhat a Richter eredményének a Vraylarból származó jutalékbevétel

Az újabb mérföldkő a Vraylar kiterjesztése lehet majd a bipoláris zavar kezelésére.

Kedden délután publikálta negyedik negyedéves eredményét a Richter amerikai értékesítési partnere, az Allergan. Ebből már megismerhettük a magyar gyógyszervállalat legfontosabb készítményének, a Cariprazine-nak (márkaneve: Vraylar) a tengerentúli értékesítési számait.

A negyedévben új csúcs született, 150,5 millió dollár értékben emelkedett a készítményből származó árbevétel. Ez továbbra is rendkívüli növekedési dinamika, hiszen az előző negyedévet 9 százalékkal, a tavalyi azonos időszakot pedig csaknem 72 százalékkal múlta felül.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A készítmény ismét bebizonyította jelentőségét: a növekedési számok képesek lehetnek a kétkedő befektetőket meggyőzni, ráadásul a piaci várakozásokat is sikerült egy hajszállal felülmúlni. Ez mintegy 7,5 milliárd forint körüli jutalékbevételt hozhat a negyedévben a Richter számára, ami már erős lökést adhat a negyedéves eredménynek is, amelyet jövő csütörtökön, hajnalban ismerhetünk meg.

A Richter kasszasikerének dinamikus bővülése ellenére a társaság részvényeivel még mindig 7 százalékos értékeltségi diszkonttal kereskednek a szektortársakhoz képest az előretekintő EV/EBITDA-mutató szerint. Ez nem tűnik indokoltnak az átlagnál gyorsabban növekvő Richter esetében.

Az újabb mérföldkő a Vraylar kiterjesztése lehet majd a bipoláris zavar kezelésére. Az amerikai értékesítési partner jelzése szerint májusra várható az amerikai gyógyszerfelügyelet döntése, így a kiterjesztett értékesítés várhatóan az év második felében indulhat.

A tét nem kicsi, hiszen néhány éves távon akár ötszázmillió dollárral is megdobhatja a készítmény éves árbevételét, ami akár néhány tízmilliárd forintnyi profitnövekedést is okozhat a Richternél, ez azonban a mostani értékeltségben még nem jelenik meg.

Vraylar Richter Allergan
Kapcsolódó cikkek