Pénz- és tőkepiac

Nagyon élénk a banki álláspiac

Több mint kilencszáz nyilvános állásajánlat van érvényben a tíz legnagyobb hazai bankcsoportnál, vagyis a pénzügyi szektorban dolgozó szakemberek iránt változatlanul nagy az igény. A fióki értékesítőkből a legnagyobb a hiány, de változatlanul népszerűek a gyakornoki programok is.

Több mint kilencszáz nyilvános állásajánlat van érvényben a tíz legnagyobb hazai bankcsoportnál, vagyis a pénzügyi szektorban dolgozó szakemberek iránt változatlanul nagy az igény.

A fióki értékesítőkből a legnagyobb a hiány, de változatlanul népszerűek a gyakornoki programok is.

Több mint kilencszáz meghirdetett álláshely szerepelt tegnap a tíz, mérlegfőösszege alapján legnagyobb magyarországi bank honlapján, vagyis változatlanul igen élénk a hazai álláspiac – derül ki a Világgazdaság által összegyűjtött adatokból. A legtöbb pozíciót – szám szerint több mint 120-at – az UniCredit Bank kínálta, de további három hitelintézetnél – az OTP-nél, a Budapest Banknál és a Raif­feisennél – is meghaladta a százat a meghirdetett álláshelyek száma.

Fotó: Shutterstock

A felkínált pozíciók elemzéséből az derül ki, hogy leginkább a bank­fióki, valamint az értékesítési területre keresnek frissmunkaerőt a bankok: a felkínált helyek bő harmada ilyen munkakörre vonatkozott, főleg a fővárosban és vonzáskörzetében. A fióki álláshelyek nagy száma mögött több tényező is meghúzódhat:

egyrészt a hitelezési aktivitás növekedése miatt nagyobb lehet a kereslet a hiteltermékek értékesítéséhez értő munkatársak iránt (mind a lakossági, mind a vállalati oldalon), másrészt a fióki-értékesítési területen hagyományosan nagy a fluktuáció.

Az informatikai terület szintén a jelentősebbek közé tartozik, ha új munkatársak kereséséről van szó – erre tegnap kilencvennél több jelentkezőt vártak –, de változatlanul népszerűek a pályakezdők, egyetemisták megnyerését célzó gyakornoki programok is. Figyelemre méltó viszont, hogy a kockázatkezelési területnek jóval kisebb a súlya az új állásajánlatok között, mint pár évvel korábban: a tegnap talált állásajánlatoknak csak nagyjából huszada érintette ezt a szegmenst.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

állások Bank fióki értékesítő
Kapcsolódó cikkek