Pénz- és tőkepiac

A befektetők kedvence lehet Brazília

Az ország javuló megítélésének egyik nagy nyertese a többségi állami tulajdonban lévő brazil olajóriás, a Petrobras lehet.

A hatalmas, nyersanyagokban gazdag Brazília növekedési motorja a belső kereslet és az növekedése, annak ellenére, hogy legnagyobb kereskedelmi partnerei a kereskedelmi háborúban egymással szemben álló Amerikai Egyesült Államok és Kína. A beruházások szintje a korábbi mélyrepülés után gyorsan növekszik, és ez várhatóan még éveken keresztül folytatódik. Az alacsony fizetésimérleg-hiány, az állam finanszírozásának mérsékelt külföldi aránya, a tartalékok extrém magas szintje a külső-belső piaci sokkokkal szembeni ellenálló képességet biztosítja.

Fotó: Mauro Pimentel/AFP

A befektetők abban bízhatnak, hogy az előző időszaknál stabilabb, határozottabb kormányzás képes lesz arra, hogy az elhatározott szerkezeti átalakításokat véghez vigyék, és Bolsonaro elnök a nyugdíjreformhoz, az állam pénzügyi egyensúlyának helyreállításához és a munkatermelékenység javulásához szükséges társadalmi támogatást biztosítani tudja.

Az ország javuló megítélésének egyik nagy nyertese a többségi állami tulajdonban lévő brazil olajóriás, a Petrobras lehet.

A Petrobras eredményei már 2018 ősze óta jelentősen javulnak. A Shell-lel közösen üzembe helyezett tengeri kitermelő platformnak köszönhetően 2019-ben az elmúlt húsz év legnagyobb kitermelésnövekedését érik el napi 150 ezer hordóval.

További jó hír, hogy a most bevont brazil tengeri olajmezők nehezebb kőolaja éppen a venezuelai háborús helyzet és az Iránra vonatkozó szankciók miatt kieső kínálat helyébe léphet. A legfrissebb vállalati számok a növekvő kitermelés és az eszközeladási program eredményeinek hatására jelentősen javuló cash flow-helyzetet jeleznek, így az adósságcsökkentési program végrehajtásának is jók az esélyei.

A fenti folyamatokat a Petrobras 7,25 százalékos dollárkamatozású, hosszú lejáratú vállalati kötvényének árfolyama is tükrözi. A javuló vállalati eredmények, párosulva a brazil reformok sikereivel, nemcsak a kötvénykötelezettségek teljesítését biztosítják nagyobb eséllyel, hanem akár további árfolyam-emelkedést is megalapozhatnak.

STRATÉGIA Brazília Petrobras Bolsonaro
Kapcsolódó cikkek