Pénz- és tőkepiac

Garantiqa: 13 milliárd forint új hitelkihelyezés a fordított eljárással

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. lezárta azt a három hónapos programot, amelynek eredményeként az úgynevezett „fordított eljárás” keretében közel 350 hazai kis- és középvállalkozás (kkv) mintegy 13 milliárd forint hiteléhez vállalt 10,6 milliárd forint összegű kezességet a társaság – közölte a cég.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2018. utolsó három hónapjában a nyilvánosan elérhető adatok alapján több mint 10 ezer hazai vállalkozás garanciaképességét vizsgálta. A legalább 5 főt foglalkoztató és minimum 10 millió forint árbevételű, de hitellel nem rendelkező vállalkozásokat azért keresték meg, hogy a cég által kiállított kezességvállalási-szándék levél segítségével könnyebben kapjanak hitelt. A fordított eljárás lényege, hogy a garanciacég által előzetesen kiállított garancialevéllel a vállalkozás már forrást igényelhet a bankjától, mert a levél igazolja, hogy a cég garanciaképes.

Fotó: Shutterstock

A programot értékelve Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója elmondta: a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezése alapján azért végezték el a vállalkozások előzetes minősítését és keresték meg őket közvetlenül, mert minden felmérés azt mutatja, hogy a megfelelő biztosítékok hiánya még mindig az egyik legfőbb hitelfelvételi akadályt jelenti, másrészt a hazai kkv-k GDP-hez viszonyított hitelfelvétele lényegesen elmarad az átlagától.

A vezérigazgató kiemelte: az úgynevezett fordított eljárás célja a kockázatosabb kkv-k forráshoz juttatása. A program arra is rávilágított, hogy az elmúlt időszakra jellemző kedvező gazdasági kilátások növelik a hazai vállalkozások hitelfelvételi kedvét, így bátrabban vágnak bele különböző fejlesztésekbe. Az állami kezességvállalás a kockázatosabb vállalatok forráshoz juttatását segíti – jelezte a vezérigazgató.

 

Garantiqa hitel
Kapcsolódó cikkek