Pénz- és tőkepiac

A „világ összes pénze” is adósságá vált az amerikai csődeljárások során

Dollármilliárdos bukások és elbocsátott dolgozók ezrei jellemezték az Egyesült Államok húsz legnagyobb volumenű csődjét, melyeket a legtöbb esetben gazdasági válságok vagy hibás üzleti stratégiák okoztak, de bozóttűz miatt is ment már tönkre nagy hírű vállalat a tengerentúlon.

Az Egyesült Államokat a lehetőségek hazájaként is emlegetik világszerte. Rengeteg sikersztorinak lehettünk már szemtanúi, ahol egy leleményes üzletasszony vagy egy találékony csapat elképesztő mennyiségű pénzt „csinált” szinte a semmiből.

De ott, ahol gyorsan szert lehet tenni dollármilliárdokra, ott ugyanolyan gyorsan is el lehet bukni a hatalmas összegeket. Óriásvállalatok és mamutcégek kerültek csődeljárás alá, a legtöbb esetben a gazdasági válságok kényszerítették térdre őket, de volt olyanra is példa, hogy természeti csapások miatt kerültek bajba a vezetők.

A Lehman Brothers olyan lista élén szerepel, amelyről szívesen lemondana

A TitleMax amerikai pénzügyi oldal szedte össze a húsz legnagyobb tengerentúli csődöt, a lista élén a Lehmann Brothers befektetési bank áll: a Henry Lehman alapította pénzintézetet a 2008-as gazdasági világválság lökte a padlóra. A befektetési bank 2008-ban

691 milliárd dolláros eszközállománnyal rendelkezett, amikor csődöt jelentett.

Az amerikai gazdaság történetében ez volt a legsúlyosabb vállalati csőd. A Lehman Brothers vesztét végül az okozta, hogy sem a kormány, sem más vállalatok nem segítettek a cégnek.

Fotó: AFP

Szintén a 2008-as gazdasági világválság tette tönkre a nagy múltú Washington Mutual pénzügyi intézetet: a cég bedőlésekor 328 milliárd dollárnyi eszköz felett rendelkezett. A dobogó legalsó fokára – legnagyobb bánatukra – a Worldcom Inc. került, vesztét egy könyvelési botrány okozta.

Csökkenő jelzálog-érték, rossz hitelezési stratégia és aszály

A csődeljárások okai igen változatosak voltak. Az ominózus listán negyedik General Motorst és a tizedik Chryslert a gyengén teljesítő eladások hozták csődhelyzetbe. Mindkét autógyártó óriás 2009-ben jelentett csődöt, megérezték a válság hatásait a potenciális autóvásárlók is, így elálltak az üzlettől.

A legpechesebb vállalat címét mindenképpen a kaliforniai a Pacific Gas and Electric Company (PG&E) – részben magántulajdonú – közszolgáltató érdemelte ki. A PG&E ugyanis kétszer is szerepel a húszas listán, s mindkétszer természeti katasztrófa okozta a cég pénzügyi problémáit.

  • 2019-ben tűzeset,
  • 2001-ben pedig aszály
  • miatt került bajba az áramellátásért is felelős vállalat.

    A múlt évezred nagy csődjei

    A legtöbb embernek a gazdasági válság kifejezés kapcsán a 2008-as krach mellett az 1929-30-as pénzügyi világégés jut eszébe. Érdekesség, a húszas listára azonban egyetlen csődeljárás sem került fel a harmincas évekből, sőt, a múlt évezredből is csak három cég tragédiája volt olyan nagy mértékű dollárban kifejezve, hogy bekerüljön a húsz legjelentősebb csődeljárás közé.

  • A Texaco olajvállalat '87-ben halmozott fel közel 35 milliárd dolláros adósságot, melyet nem tudott kifizetni.
  • A texasi székhelyű Financial Corporation of America hitelközvetítő 1988-ban jelentett csődöt, több mint 33 milliárd dolláros tartozással.
  • A Bank of New England pedig 1991-ben ment csődbe.
  • Dolgozók tízezrei kerültek az utcára

    A csődeljárások következtében a vállalatok dolgozóinak jelentős része egyik napról a másikra munka nélkül találta magát. A legtöbb munkavállalót a General Motors financiális gondjai tették tönkre: az autógyártó cégnek a 2009-es adatok alapján 88 ezer dolgozója volt.

    The 20 Biggest Bankruptcies in United States History – TitleMax.com – Infographic

    Forrás: TitleMax.com

     

    USA csőd Amerika Lehman Brothers bankok
    Kapcsolódó cikkek