Pénz- és tőkepiac

Ha nincs szigorítás, folytatódhat a hozamcsökkenés az állampapírpiacon

Több tényező együttes hatására egy hónap leforgása alatt 3,4 százalékról 2,9 százalékra esett a tízéves magyar állampapír másodpiaci referenciahozama.

A tízéves magyar államkötvény másodpiaci hozamának csökkenése az elmúlt egy hónapban elsősorban nemzetközi tényezőkkel magyarázható – mondta a Világgazdaság kérdésére Forián-Szabó Gergely, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

A magyar hozamokat leginkább az húzta lefelé, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban a fejlett gazdasági térségekben általánosan enyhültek a növekedési és inflációs várakozások.

A magyar hosszú hozam március vége óta kisebb mértékben csökkent, mint a hosszú lejáratú német, jelenleg mintegy 300 bázispont a különbség, ami jelentős puffer a magyar kötvények számára” – fűzte hozzá Forián-Szabó Gergely. A viszonylag tág kamatkülönbség egyik oka, hogy miközben Európa nyugati felén a túlzottan alacsony növekedés és az a probléma, idehaza inkább a gazdaság túlfűtöttsége a jellemző, a „komfortosnál” erősebb inflációs nyomással.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

„A fejlett piacokon látott hozamcsökkenés mértéke kissé már túlzás, a kötvénypiaci fejlemények (például a történelmi mélypontra eső, negatív tartományban lévő német hozamszint) arra utalnak, hogy a piac a globális gazdasági növekedési ciklus közelgő végét árazza, határozott lassulásra számítanak a kötvénybefektetők” – mondta az Amundi szakértője.

„A folytatás erősen függ a következő hónapok inflációs folyamataitól. Itt kettős hatás érvényesül: miközben a belföldi inflációs nyomásban egyelőre semmi jele az enyhülésnek, a nemzetközi frontról a nyersanyagárak esése és a dollár gyengülése valamelyest mérsékelheti az inflációs rátát” – véli Forián-Szabó Gergely.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

állampapír Amundi Alapkezelő
Kapcsolódó cikkek