Pénz- és tőkepiac

Ismét erős éve lehet az OTP csoportnak

Lemaradt az OTP Bank az Abankáról, a meglévő szlovén érdekeltség mellett kedvező lett volna egy új szerzemény. Az akvizíciók lezárultával új impulzusok mozgatják majd a bankpapír árfolyamát.

Egy időre véget érhetett az akvizíciós időszak az OTP Banknál. Szerdán kiderült, hogy a hazai pénzintézet lecsúszott a szlovén állami tulajdonú, 2018 végén 583 millió euró saját tőkével rendelkező, a mérlegfőösszege alapján a harmadik legnagyobb ottani bank megvásárlásáról. A végső befutó az amerikai befektetési alap, az Apollo lett, amely már másodszor tört borsot az OTP orra alá, korábban a Nova KBM-ért ajánlott magasabb összeget. Az Erste elemzője azt írta tegnap, a bejelentés után, hogy a tranzakció jól jött volna az OTP-nek, hiszen állítólag a könyv szerinti érték kétharmada körül lehetett megvenni a szlovén bankot, és jelentős szinergialehetőségek adódtak volna a nemrégiben megvásárolt, szintén szlovén SKB Bankával. „Nagy keserűségre azért nincs ok, így is szép akvizíciós kört tudhat maga mögött az OTP, bár az újabb pozitív katalizátor most elmaradt, de ez még nem indok az OTP-árfolyam csökkenésére” – értékelt az Erste elemzője.

Fotó: VG

Ahogy az OTP csoport elnök-vezérigazgatója a hitelintézet legutóbbi részvényesi közgyűlésén jelezte, egy időre megpihen a bank, leállnak a banki akvizíciókkal. Az akvizíciós sorozat lezárása után az összeolvadások végrehajtása, fiókok bezárása, egyéb szinergiák kiaknázása és informatikai fejlesztések következnek. Az OTP vezére arra számít, hogy három-öt éven belül jelentős konszolidációs folyamatok lesznek az európai bankpiacon, s ebben az OTP is részt kíván venni.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Szlovénia OTP Abanka akvizíció
Kapcsolódó cikkek