Pénz- és tőkepiac

A gyakoribb terminálhasználat megemelte a kereskedők forgalmát

Az egy­re gyakoribb bank­kártya­használat feljebb nyomja a kereskedők üzletági bevételét. A kis forgalmú bankkártya-elfogadó helyeken azonban visszafogottabban nő a plasztikokkal elköltött összeg, ezért náluk súlyos gond a kártya­elfogadás fix költsége.

A bankkártya-elfogadó kereskedők bevételi adatai is tükrözik azt a tényt, hogy az ügyfelek egyre szívesebben használják bankkártyájukat a kereskedelmi egységekben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az idei év első három hónapjában a boltokban bankkártyával elköltött összeg 1431 milliárd forint volt, ez 19,4 százalékkal haladta meg 2018 első három hónapjának forgalmi adatait. A bankkártyát elfogadó kereskedelmi egységek száma ugyanezen időszak alatt 11,8 százalékkal bővült, s megközelítette a 74 ezret.

A bankkártyás fizetés elterjedését abban lehet a legjobban lemérni, hogy a legkisebb forgalmi kategóriákba tartozó, egymilliós és 1–2,5 milliós negyedéves bankkártyás forgalmat felmutató kereskedők részaránya csökkent az elmúlt év során.

A forgalmi adatok szerint havi 330 ezer forintos kártyás forgalmat már csak a terminállal rendelkező kereskedők 50,02 százaléka tapasztal, egy éve még ebben a klubba a kereskedők 51,75 százaléka tartozott. A statisztikák szerint a kereskedők körében a 25–250 millió forintos forgalmat felmutatni tudók száma ugrott meg leginkább: 2018 első negyedévéhez képest a növekedés ebben a szegmensben 25,46 százalékos volt, számuk 2903-ról 3642-re nőtt. A 2,5–25 milliós és a 250 millió forintot meghaladó negyedéves bankkártyás forgalmat lebonyolítani tudó kereskedők száma is 17-17 százalékkal tudott emelkedni.

Fotó: Kallus György

A bankkártya-elfogadással kapcsolatos probléma, hogy a kártyaelfogadó kereskedőknek még mindig csak alig több, mint harmada tud negyedévente legalább 2,5 millió forintos forgalmat realizálni a terminálokon. Ez pedig – miként arra a Gazdasági Versenyhivatal által az elmúlt hónapokban végzett ágazati vizsgálat is rámutatott – azért okoz gondot, mert a bankkártya-elfogadás fix költségei erősebben nyomják a kisebb forgalmat lebonyolító kereskedőket:

míg a kisebb kereskedők esetében akár a kártyaelfogadásért fizetett díjak 35 százalékát tehetik ki a POS-terminálok telepítéséhez és működtetéséhez kapcsolódó fix díjak, addig például a 250 millió forintos negyedéves forgalmat produkáló kereskedőknél a POS-készülékekhez kapcsolódó díjak aránya elhanyagolható.

A kisebb kereskedőhelyek jövője annak fényében is kérdéses, hogy ezeknél egyre kisebb forgalom realizálódik: az egymillió forint alatti negyedéves forgalmat elérő kereskedők esetében az első negyedévi 9,75 milliárd forintos forgalom csak 7,84 százalékos bővülés éves szinten.

A teljes cikket a pénteki Világgazdaságban olvashatja

 

terminál bankkártya forgalom
Kapcsolódó cikkek