Pénz- és tőkepiac

Berepül a tőzsdére a Virgin Galactic

A kereskedelmi célú űrutazás kezdete már karnyújtásnyira van – legalábbis Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója szerint. Ám azt még ő sem tudja, hogy ezt hónapokban vagy években mérik-e. Könnyen lehet, hogy a cég előbb megy a tőzsdére, mint az űrbe.

Richard Branson még az év végéig tőzsdére viszi az általa alapított és felügyelt Virgin Galacticet, hogy pénzt szerezzen az űrturizmusra létrehozott innovatív vállalatának a konkurenciával vívott versenyben. A Jeff Bezos érdekeltségébe tartozó Blue Origin ugyanis rohamtempóban hozza be lemaradását, és ismerve az Amazon alapító-vezérigazgató szinte korlátlan anyagi lehetőségeit, nehéz lesz vele lépést tartani.

A tőzsdei bevezetést megelőzően Branson 49 százaléknyi Virgin Galactic-részesedést átad a Social Capital Hedosophia Holdings Corp. (SCHHC) nevű, különleges felvásárlási célpontokat kereső befektetési társaságnak, amely 800 millió dollárt fizet a pakettért.

Megállapodásuk lehetővé teszi, hogy a részvényeket a közvetlen listázás módszerét választva tőzsdére vigyék. Ez azt jelenti, hogy a meglévő tulajdonosaik nem az elsődleges bevezetéseknél (IPO) megszokott módon, nyilvános részvénykibocsátással jelennek meg a börzén, hanem beárazzák a vállalatot, és maguk adnak el a birtokukban lévő részvényekből a közvetítésével, ha vonzó ajánlatot kapnak.

Richard Branson
Fotó: AFP

Az IPO-val szemben a közvetlen jegyzés lényegesen olcsóbb megoldás, mivel kihagyják a folyamatból a magas jutalékkal és sokszor sikerdíjjal dolgozó nagy befektetési bankokat, tanácsadókat.

A Virgin Galactic IPO-ban is gondolkodott, ami eleve hosszabb folyamat, és az első sikeres űrutazást követő hat-kilenc hónapban valósult volna meg. A pénz viszont az SCHHC közreműködésének köszönhetően most házhoz jött.

Az innovatív ötleteiről és azok sikeres végrehajtásáról ismertté vált Richard Branson a Föld körüli sétautazásokra mutatkozó markáns igényt lovagolta meg a Virgin Galactic létrehozásával, míg másik űripari cége, a Virgin Orbit a műholdak pályára állításából profitálhat – nem is keveset. Igaz, ezen a területen egy igazi masztodon uralja a terepet, a Boeing és a Lockheed közös cégét, a United Launch Alliance-t aligha lehet kilőni az élről, s SpaceX nevű, dinamikusan fejlődő vállalata is kiemelkedik a versenytársak közül.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Virgin Galaxy Sir Richard Branson űrutazás
Kapcsolódó cikkek