Pénz- és tőkepiac

Megrendelések sorát küldi a Pentagon

Gyorsan fogyasztja a Pentagon a folyó költségvetési évre előirányzott 716 milliárd dolláros keretét, a rekordnagyságú büdzsébe mélyen belemarkolnak a helyi hadiipari beszállítók.

Erős negyedévet tudhat maga mögött az amerikai hadiipar egyik üdvöskéje, a Lockheed Martin, amely adózott eredményét az egy évvel korábbihoz képest 22 százalékkal 1,43 milliárd dollárra növelte. Ez kereken 5 dolláros egy részvényre eső profitot (EPS) takar, szemben a Refinitiv 4,77 dolláros elemzői konszenzusával. A gyors­jelentésre 2,1 százalékos erősödéssel reagált az árfolyam, igaz, ebben közrejátszott, hogy a cég három hónapon belül már másodszor javította az üzleti évére vonatkozó profitkilátásait a rakétái és F–35-ös vadászgépei iránt mutatkozó kereslet növekedésére hivatkozva.

Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

A Pentagon legnagyobb fegyverbeszállítója az idei EPS-várakozását a korábbi 20,15–20,35 dolláros sávból 20,85 és 21,15 dollár közé emelte. A bevételi terven is módosítottak másfél milliárd dollárnyit, optimális esetben 59,75 milliárd dollár szerepelhet december végén ezen a soron. A második negyedévben 8 százalékos emelkedéssel 14,43 milliárd dollárra tornászták fel a bevételeiket, szemben a Wall Street 14,21 milliárdos előrejelzésével.

A tárgyidőszakban a Lockheed 29 darab F–35-öst szállított le a megrendelőinek, míg egy éve 25 darabos tétel átadásáról adtak hírt. A több mint hatvan éve gyártott, négy hajtóműves C–130 Hercules óriás teherszállítóból nyolc kelt el, épp annyi, mint tavaly. Az előbbieknek köszönhetően az aeronautikai üzletág bevétele 4,3 százalékkal 5,55 milliárd dollárra nőtt. A rakéták és kilövőegységeik, illetve az elhárításukra szolgáló eszközök gyártásával foglalkozó üzletág kiugró, 15,6 százalékos növekedéssel 2,41 milliárd dollárt tudott kasszírozni, ezzel a cégen belül itt volt a legdinamikusabb a bővülés.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

United Technologies Pentagon Lockheed Martin védelmi ipar Raytheon Boeing gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek