Pénz- és tőkepiac

Olcsó hitelekkel számolhatnak a babavárók

A babaváró támogatás mellett jelzáloghitel felvételében gondolkodók másfél éve a legalacsonyabb hitelköltségekkel számolhatnak a mélyben levő referenciakamatok miatt.

A legjobb pillanatban érkezett a babaváró a hitelpiacra: a családvédelmi támogatást az ügyfelek 80 százaléka lakáscélra igényli, s többségük jelzáloghitellel tervezi kiegészíteni a kölcsönét. Márpedig az elmúlt hónapok legalacsonyabb kamatszintjével kínált hitelekkel lehet a piacon kiegészíteni a minimum 75 százalékos önerőként beszámítható babavárót. (Persze ez minden hitelfelvevőnek jó hír.)

A piacon elérhető jelzáloghitelek kamatszintjét nagyban meghatározó referenciakamatok a hitelfelvevők kezére játszanak. Bár a változó kamatozású hitelek referenciakamata, a három hónapos budapesti bankközi forinthitel-kamatláb (Bubor) szintje az év első hónapjainak szerény hullámzása után a májusi 0,16 százalékról mostanra 26 bázispontra emelkedett, s a féléves Bubor is 5 bázisponttal – 0,26-ról 0,31 százalékra – erősödött, a 12 hónapos Bubor fixingek értéke az év eleji 0,49 százalékról az utóbbi hét hónap alatt 0,45 százalékra süllyedt.

Miután azonban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) ajánlásának köszönhetően immár a folyósított jelzáloghitelek döntő része hosszan fix kamatperiódusú, beszédesebb, hogy a hosszú hitelek referenciamutatójának számító budapesti kamatswapügyletek (Birs) mutatója még nagyobb mértékben csökkent. Az ötéves fixing 66 bázisponttal volt alacsonyabb tegnap, mint az év elején – 1,55 százalékról 0,89 százalékra csökkent a mutató –, a tízéves referenciakamat pedig ennél is nagyobb mértékben, 68 bázisponttal 2,22 százalékról 1,54 százalékra olvadt január 2-hoz képest. Ilyen alacsony szinten a Birs legutóbb 2018 elején járt.

A pénzintézeti ajánlatok a fentiek miatt az öt és a tíz évre fix törlesztőrészletet kínáló termékek esetében kedvezőbbek lettek. A Money.hu adatai szerint legutóbb az Oberbank jelentett be kamatcsökkentést: a pénzintézetnél az ötéves kamatperiódusú hitelek kamata 0,53 százalékponttal, a tízéves kamatperiódusúaké pedig 0,72 százalékponttal csökkent – a pénzintézet szep­tember 14-ig tartja az ötéves fix 4,58 százalékos (teljes hiteldíjmutató – THM: 4,91 százalék) és a tízéves kölcsön 5,26 százalékos (THM: 5,63 százalék) szintjét.

A Budapest Banknál július 12-től az ötéves kamatperiódusú MFL-kamat 10 millió forintnál kisebb hitelek esetében 5,42 százalékról kerek 5 százalékra csökkent, a THM 5,6-ről 5,16 százalékra módosult. A MagNet Banknál a Stabil Ötös hitelek kamata 0,48 százalékponttal, a Stabil Tízeseké 0,47 százalékponttal csökkent. A Takarék Kereskedelmi Banknál az Ötös MFL THM-je 4,41 százalékról 4,01 százalékra, a Tízes MFL költségmutatója 5,53 százalékról 5,16 százalékra mérséklődött, ugyanakkor az Ötös Fix és a Tízes Fix kölcsönök kamata nem változott.

A Sberbanknál az ötéves kamatperiódusú hitelek 6,21 százalékon érhetők el a hónap elejétől. A referenciakamatok változása miatt a Sopron Bank Burgenlandnál az ötéves fix törlesztést kínáló otthonteremtő kamattámogatott hitel 6,4 százalékos THM mellett érhető el.

A Raiffeisennél – bár az otthonteremtő hitelek referenciakamata alacsonyabb lett – az öt- és a tízéves kamatperiódusú, valamint az öt és tíz évig fix hitelek kamata nem változott, ugyanakkor a 15 éves futamidő végéig fix kamatozású hitelek kamatait 0,2 százalékponttal csökkentette a bank. Az UniCreditnél ötéves kamatperiódusú MFL-hitelre a korábbi 5,49 helyett csak 5,2 százalékos kamatot kell fizetni, és a 19-20 évig fix stabil kamat MFL-szintje is csökkent 10 bázisponttal, 7,09 százalékra.

Megdobták a költségeket

Júliustól a közjegyzői díjszabásról szóló IM-rendelet is változott. A THM számításakor figyelembe vett közjegyzői díj például a Budapest Banknál 50-ről 75 ezer forintra emelkedett, az Erste terméktájékoztatójában a közjegyzői díj becsült mértéke 30-ról 38 ezer forintra nőtt. A díjak emelkedése okán kevesebbet ér például, hogy a Gránit Bank októberig meghosszabbította a kezdeti költségekre vonatkozó ak­cióját, és a folyósítási jutalék elengedése mellett az értékbecslés és a közjegyző díjának visszatérítését ígéri legfeljebb 40 ezer forintig. A MagNetnél csak a hitelkiváltók kaptak és kapnak decemberig visszaírást a közjegyzői díj mértékéből – itt 50 ezer forint a plafon. E tekintetben a legjobb ajánlat most az UniCredité, ahol 2020. június 30-ig meghosszabbították a hitelbiztosítéki érték megállapítási díjának és

a közjegyzői okirat teljes díjának a visszatérítésére vonatkozó akciót.

Budapest is beindult

Míg kezdetben elsősorban a vidéki városokban volt tapasztalható nagyobb felfutás, mára a budapesti ügyfelek is igen nagy számban indítják el a babaváró-igényléseket

– az Erste Bankhoz eddig benyújtott összes hiteligény harmada volt budapesti, de az újonnan beadott igények között ez az arány már 50 százalék. A fővárosi igénylések kezdeti elmaradása az OEP-igazolások későbbi megérkezésével magyarázható a bank szerint.

 

Ezek is érdekelhetik