Pénz- és tőkepiac

Negyedével apadhatott a Richter profitja

Hiába a két csúcskészítménynek köszönhetően növekvő árbevétel, nagyot zuhanhatott a hazai gyógyszergyártó nyeresége a második negyedévben.

Jövő kedden teszi közzé második negyedévről szóló gyorsjelentését a Richter Gedeon. Az Erste várakozásai szerint

117,6 milliárd forint árbevétel mellett 17,6 milliárd forintos profitot érhetett el a társaság. A gyógyszergyártó árbevétele éves alapon 6,5 százalékkal növekedhetett.

A magasabb forgalmat főként a vállalat két csúcskészítményének, a cariprazine-nak és az Esmyának köszönheti a gyártó a szakértők szerint.

Az Egyesült Államokban Vraylar néven törzskönyvezett, cariprazine-hatóanyagú antipszichotikum növekvő értékesítéséből következő royalty­emelkedés hatásaként

az amerikai értékesítés dollárban mérve 30 százalékkal nőhetett a tavalyi évhez képest. Az Esmya visszatérése következtében az európai értékesítések 7,8 százalékkal haladhatták meg a tavalyit, és 147,8 millió eurót érhettek el.

Forrás: MTI /: Czeglédi Zsolt

Pozitívan hatott az eredményre – az Erste várakozásai szerint – a növekvő royalty és az a várható 10 millió dolláros mérföldkőbevétel, amelyet az amerikai forgalmazó, az Allegran fizet a magyar vállalatnak az új indikáció után, azt követően, hogy az amerikai gyógyszerhivatal májusban kiterjesztette a cariprazine-hatóanyagú Vraylar alkalmazhatóságát a bipoláris depresszió tüneteinek kezelésére.

A Richter az elmúlt hónapokban több kontinensen is kiterjesztette a cariprazine forgalmazását. Májusban az ausztráliai és új-zélandi kizárólagos értékesítésre, júniusban a latin-amerikai, júliusban pedig az észak-afrikai és közel-keleti térség országaiban történő forgalmazására kötött szerződést. A gyógyszer forgalmazhatóságáig viszont ezekben a térségekben még évek telhetnek el, ezért az utóbbi időszak piaci térnyerése középtávon erősítheti a hazai gyártót.

A teljes cikk a pénteki Világgazdaságban olvasható

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek