Pénz- és tőkepiac

Vitték a Niveát az első fél évben

Jól fogytak a német Beiersdorf bőrápolási termékei az első fél évben – derül ki a frankfurti tőzsdén jegyzett cég tegnap közzétett gyorsjelentéséből.

A DAX-on jegyzett konszern tisztított üzemi eredménye az előző év azonos időszakához képest közel másfél százalékkal 593 millió euróra bővült, míg az árbevétele 6,2 százalékkal 3,84 milliárd euróra nőtt. Az euróban számított bevételt javította a devizahatás is. Enélkül 4,8 százalékos volt a forgalomnövekedés.

A Nivea-termékeket gyártó vállalat tervei szerint az egész éves bevételnövekedés 3-5 százalék lesz.

Az üzemieredmény-marzs azonban 0,9 százalékkal 14,5 százalékra esik az innovációra és a digitalizációra fordított befektetések miatt. A cég részvényei a közzététel után több mint 4 százalékkal 107 euró fölé erősödtek.

A Nivea-termékeket gyártó vállalat tervei szerint az egész éves bevételnövekedés 3-5 százalék lesz/ Fotó: Alexander Pohl/NurPhoto

A Deutsche Post második negyedéves üzemi eredménye 2,9 százalékkal 769 millió euróra nőtt, a gyorsjelentését szintén tegnap publikáló DAX-konszern nettó nyeresége azonban adózási hatások következtében 11 százalékkal 458 millió euróra esett.

A vállalat árbevétele 3 százalékkal 15,5 milliárd euróra növekedett.

A cég – a német hatóságok által engedélyezett postai díjemelést és a munkaszervezet strukturális átalakítását szem előtt tartva – 2019 egészére javította EBIT- és nyereség-kilátását, 2020-ra pedig még további növekedéssel számol.

A Deutsche Post az első fél évben 800 postást küldött előnyugdíjba, és az év hátralévő részében további 900 alkalmazottra várhat ez a sors. A német posta 27 ezer munkavállalót foglalkoztat.

A gyorsjelentés elnyerte az elemzők tetszését.

Daniel Röska, az amerikai Bernstein Research elemzője szerint a nyereség is jobb lett a várakozásoknál, a Baader Banknál pedig Christian Obst úgy látja, hogy a cég főként az internetes kereskedés fellendüléséből profitált. Az év eleje óta 22 százalékkal emelkedő a hírre további 4,5 százalékkal 29 euró fölé lőtt ki.

Még rosszabbra számítottak a Schaeffler befektetői

A Schaeffler csoport forgalma a június végén lezárt negyedévben 1 százalékkal 3,6 milliárd euróra mérséklődött a bázisidőszakhoz mérten, a devizahatások kiszűrésével a csökkenés 2 százalékos volt. A főként autógyártóknak, de más iparágaknak is beszállító alkatrészgyártó üzemi eredménye egyharmadával 284 millió euróra csökkent, az üzemieredmény-hányada pedig 7,9 százalékra esett. A Schaeffler vesszőfutása a német autóipar lassulása következtében 2018 második fél éve óta tart. A befektetőit a gyenge eredményre július végén már figyelmeztető holding részvényei napközben 4,5 százalékkal 6,6 euróra drágultak.

 

Németország tőzsde a frankfurti DAX Nivea
Kapcsolódó cikkek