Pénz- és tőkepiac

Visszaváltható üvegpalackokkal bővíti piacát a FuturAqua

A FuturAqua igazgatósági tagja a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy két kiszerelésben fognak ásványvizet értékesíteni környezetbarát üvegpalackokban.

Visszaváltható üvegpalackokkal tér vissza az ásványvízpiacra a FuturAqua – mondta a Világgazdaságnak Kis-Benedek Róbert igazgatósági tag, a társaság legnagyobb tulajdonosa. Még a nyár elején jelentette be a FuturAqua, hogy újraindítják a saját forrásból létesített ALAP 1. Ásványvízüzemet, ahol néhány évvel ezelőtt felhagytak a gyártással. Az akkori döntést a telített piaccal és a nyomott árakkal magyarázták. Az ásványvízgyártás egyébként a társaság alapszabálya miatt kiemelten fontos, mert ez garantálja a részvényesek azon jogát, hogy önköltségi áron juthatnak jó minőségű ásványvízhez. Az elmúlt években azonban legfeljebb lajtos kocsival mehettek volna a nekik járó vízért.

Korábban is tetten érhető volt a szemléletváltás a cégnél, ami abban is kifejeződött, hogy míg a nyáron távozó igazgatósági tagok jogászok voltak, addig az új elnök, Hajnal Zsolt András környezetvédelmi szakember, Kis-Benedek Róbert igazgatósági tag pedig élelmiszeripari tapasztalattal rendelkezik. A PET palackok kiváltása üvegre az első igazán kézzelfogható lépés a számos kihívással járó folyamatban – a piacon a csomagolás még mindig jóval drágább, mint maga a termék.

Kis-Benedek Róbert lapunknak elmondta, hogy felmerült a bio PET palackok alkalmazásának lehetősége is, ám ezek hiába készülnek növényi alapanyagból, a gyártás során ugyanazzal a vegyi anyaggal kezelik őket, mint a kőolajszármazék PET palackokat. Végül a visszaváltható üvegpalackok mellett döntöttek: a kisebb, 0,33 litereseket szánják a gasztrovonalra, az egyliteres palackokat pedig a kiskereskedelmi forgalomba. Az utóbbiak 2021-től a gasztronómiában is érdekesek lehetnek, mert akkortól a vendéglátóhelyeken kötelező lesz vizet tenni az asztalokra. Ezért a társaság nemcsak mentes ásványvizet forgalmaz majd, lesz szénsavas változat is.

Hogy mikor indulhat újra a termelés? Erre még nem kaptunk pontos választ, csak annyit, hogy a közeljövőben. Mert nemcsak a gyártósorok kialakítása zajlik, hanem az épület külső felújítása is, továbbá egy kamionok fogadására alkalmas rakodó is épül. Mindenesetre az építkezés a befektetői fórumon is téma, szemfüles kisbefektetők helyszíni fotókkal számoltak be a többieknek a munkálatokról.

A társaság 2013 óta kacérkodik a víz mint termék tőzsdei kereskedésével, igaz, korábban önálló platformot terveztek, most pedig valamelyik platformja lehet a termék bevezetésének helyszíne. A klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak egyre jobban felértékelik a vizet, s a tavaly létrehozott, vízfedezetű watereummal a várakozások szerint hamarosan kereskedni lehet. Mint azt Kis-Benedek Róbert külön kiemelte, nem szeretnék alvállalkozóknak kiadni a rendszer elkészítését, pillanatnyilag a szabályozási és üzleti környezet kialakítása zajlik. A FuturAqua biztosítja majd a rendszertámogatást, ezért a watereumtárcák használatában is segítséget tudnak nyújtani a befektetőknek.

Ezek is érdekelhetik