Pénz- és tőkepiac

Óriási szükség van a nyugdíjcélú megtakarításokra

Ahhoz, hogy a jövőben is tartani lehessen a nyugdíjak jelenlegi értékét, új megtakarítási termékekre lenne szükség Török Lajos, az Equilor vezető elemzője szerint.

A mostani helyettesítési ráta nem tartható, valamilyen kiegészítésre biztosan szükség lesz

– mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője a Világgazdaság „Megtakarítási trendek – Felelősen a jövőnkről!” című konferenciáján. A helyettesítési ráta az első összegének aránya az utolsó munkabér nettó összegéhez.

Összeraktak egy szimulációt, amellyel arra keresték a választ, hogy ha valaki 1997-től elkezdett volna befektetni minden hónapban egészen 2018-ig, akkor jelenleg hogyan állnának ezek a befektetések.

Kiindulásnak a bruttó átlagkeresetek 10 százalékát vették – ezt fektették be 1997 januárjától. A legjobban az S&P 500 teljesített a vizsgált időszakban: az összesen 4,75 millió forintos 13 millió forintra hízott, míg az állampapír mindössze 9,8 millió forintot ért 2018 végén. A BUX index alapján befektetéseink 11,4 millió forintot, az MSCI World 10,2 millió forintot, míg aki aranyba fektetett volna, annak a befektetései 10,5 millió forintot értek volna 2018 végén.

Megvizsgálták azt is, hogy ha a befektetések induló dátuma 2000, 2005, illetve 2008 lett volna, mely befektetési eszközök teljesítettek a legjobban – változás nincs, az amerikai értékpapíroké (S&P 500) volt a legmagasabb hozam.

Az S&P 500 teljesített a legjobban

Az állampapírhozamok az utóbbi időszakban jelentősen csökkentek – fogalmazott Török Lajos, hozzátéve, hogy az utóbbi 20 évben ennél jóval magasabb hozamok voltak a magyar állampapírokon. Szerinte ez az 5 százalékos hozam most nagyon jól hangzik, de hosszú távon ez nem kiemelkedő. „Ugyanis láthatjuk, hogy az S&P 500 szinte mindig 10 százalék felett hozott forintban” – tette hozzá.

Török Lajos

Szokták mondani, hogy nagyon kockázatos a de ha a befektetett portfóliót nézzük, akkor az exponenciális növekedés folyamatosan ott van, ha minden hónapban tudatosan félre tudunk rakni – mondta a vezető elemző. Nehezebb eladni egy részvényt, de hosszútávon még mindig nem találtunk olyan megoldást, ami meg tudná haladni az amerikai tőzsdeindexeket – tette hozzá.

Hiányzó termékek

Magyarországon nagyon hiányzik pár termék: a magyar fiataloknak meglehetősen alacsony a nyugdíjmegtakarítása – részben azért, mert a fiatalabb generációknak nem készülnek számukra megfelelő termékek.

Új termékekre lenne szükség

– hangsúlyozta Török Lajos, aki szerint a mostani termékek főleg a középkorú, vagy az annál idősebb korosztálynak szólnak.

Ezek főleg olyan többletet jelentenek, amit idős korban lehet sokkal jobban kihasználni, hiszen jól hangzik egy adóvisszatérítés akár 120 ezer forintra, de hosszútávon, egy 20 éves portfólióban gondolkodva ez akár elenyésző is lehet. Az Equilor vezető elemzője szerint „olyan típusú termékre lenne szükség, amivel ezt a 10 százalékos bruttó átlagbérhez képest félre rakott összeget valóban könnyen be tudja valaki fektetni”.

Amerikai példát hozva fel hozzátette, hogy a tengerentúlon a munkáltató és a munkavállaló közösen fektet be, a bruttó fizetés 5-6 százalékát szokták nyugdíjcélra félre rakni a fiatalok.

Egy hasonló program Magyarországon ránevelhetné az embereket arra, hogy próbáljanak meg nagyobb mértékben félre rakni. Ez főleg a fiataloknak lehetne vonzó, akiknek erre 40-45 évük lenne.

Az életjáradékról – ami szintén hiányzik a magyar piacról, de az Egyesült Államokban komoly piaca van – szólva elmondta, hogy ha például 13 millió forintot dollárra váltva és befektetve, a jelenlegi kondíciókkal a nyugdíjkiegészítés 220-230 dollár, azaz körülbelül 65-70 ezer forint is lehet.

VG-konferencia Török Lajos megtakarítás nyugdíj
Kapcsolódó cikkek