Pénz- és tőkepiac

Halmozza a veszteséget a Rába

Az ág is húzta a Rábát a harmadik negyedévben, visszaesett az európai kereslet, gyengén teljesített a mezőgazdasági szegmens, és a Honvédelmi Minisztérium sem jeleskedett a rendelésekkel.

A Rába árbevétele a harmadik negyedévben 0,7 százalékkal 10,3 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbihoz képest – derült ki a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat piaczárás után publikált gyorsjelentéséből. A forgalombővülést az alkatrészüzletág kiemelkedő, 13 százalékkal emelkedő értékesítéseivel érte el a társaság, hiszen a futómű-divízió bevételei 1,8, a járműgyártáséi pedig 15 százalékkal csökkentek. A járműipari holding piacai nagyfokú volatilitást mutattak az időszakban. Míg az orosz tehergépjármű-értékesítések korábbi lemorzsolódása mérsékelt növekedésbe váltott, Európa többi részén az előző negyedévekre jellemző növekedést a bizonytalan gazdasági helyzet miatt drasztikus korrekció követte.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

A flottatulajdonosok jellemzően elhalasztották beszerzéseiket, és a piaci keresletet egyre inkább csak a szükségszerű járműpark-megújítások határozták meg. A vállalat szempontjából meghatározó jelentőségű mezőgazdasági szegmens továbbra is csak árnyéka volt önmagának, potenciális teljesítményétől messze elmaradt.

A cégcsoport üzletmenetét jelentősen befolyásoló kedvezőtlen körülmény még, hogy a Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött új keretszerződés idén esedékes megrendelései nem teljesültek, és az együttműködésből az év további részében sem várható már árbevétel. Úgy tűnik, a cégnek a 2020-as és az azt követő évek tartalommal való megtöltéséért is keményen meg kell majd dolgoznia. A munkaerőköltség gyors növekedése és az energiaárak költségoldali nyomása miatt a bruttó fedezeti szint 3,3 százalékpontos csökkenés mellett 16,6 százalékos volt, a bruttó eredmény pedig 16 százalékkal 1,7 milliárd forintra esett vissza. Ugyancsak 16 százalékkal, 471 millió forintra csökkent a konszern EBITDA-ja is.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Rába Járműipari Holding BÉT prémium kategória gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek