Pénz- és tőkepiac

Nehéz az árfolyamcsúcsok mögé látni

Örök dilemma a részvénypiaci rekordok közelében, hogy vajon újabb csúcsok emelkednek a befektetői szemhatár mögött, vagy árfolyamvölgyek húzódnak meg az történelmi szintek árnyékában.

Az elmúlt hetekben új történelmi csúcsra törtek az amerikai részvényindexek, s bár a hazai BUX index még nem lépte át az áprilisban beállított 43 563 pontos rekordját, igen közel járunk hozzá. Ráadásul, a frankfurti DAX index is közelít a mindenkori maximumához. Vajon a jelenlegi magas árfolyamszinteken érdemes-e még részvényeket vásárolni, vagy célszerűbb a meglévő portfólió leépítése, s majd csak egy negatív korrekciót követően visszatérni a vételi oldalra?

Sose mehetünk biztosra, hiszen a tőzsdei mozgásokat számos rövid távú és hosszabb távon ható tényező befolyásolja, mégis érdemes megvizsgálni az elmúlt tízéves időszak hasonló szituációit

– mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Fotó: AFP

A szakértő szerint a legaktuálisabb az S&P 500 index, mivel ott már új rekordértékekről beszélhetünk, miután október végén sikerült áttörni a legutóbbi, júliusban beállított csúcsértéket. Ha azt vizsgáljuk, hogy az egy hónapnál régebben beállított csúcsok megdöntését követő három hónapban milyen irányú mozgásokat produkált az index, akkor azt látjuk, hogy az elmúlt tíz évben 19 ilyen eset volt az S&P 500 indexben, és mindössze 4 alkalommal tapasztalhattunk alacsonyabb árfolyamot három hónappal később, 15 esetben pedig magasabban volt az index a korábbi csúcsnál.

Az átlagos elmozdulás 2 százalékos emelkedés volt. A DAX index esetében mindössze hét ilyen alkalom volt, és jóval árnyaltabb a kép, négy ízben magasabban volt az index három hónap múlva, három esetben pedig alacsonyabb, de az átlagos elmozdulás mindenképpen felfelé billenti a mérleget, amely 3,7 százalékos emelkedést mutat. A hazai részvényindexben még ennél is árnyaltabb az összkép, mert mindössze négy ilyen csúcsdöntés volt az elmúlt tíz évben. A 2016. no­vemberi rekordszintet követő három hónap alatt 6,65 százalékkal, 2017 májusa után 6,91 százalékkal emelkedett az index.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

tőzsde Árfolyamcsúcsok
Kapcsolódó cikkek