Pénz- és tőkepiac

Átragadhat a jövő évre a jelenlegi optimizmus

A hazai részvénypiacon jó eséllyel magas hozamokat lehet elérni jövőre is, még a MÁP Plusz kamatainál is nagyobb profit realizálható a szakértők szerint – hangzott el a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) rendezvényén.

Idén november végéig már mintegy 16 százalékos növekedést mutatott a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, és stabilabb teljesítményt nyújtott az elmúlt időszakban, mint a német vagy az amerikai tőzsdeindexek – értékelték egybehangzóan a 2019-es évet a BÉT Akadémia rendezvény meghívott szakértői. A befektetők láthatóan harmadokra osztották 2019-et – kezdte előadását Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője a 2020 legjobb befektetései című fórumon. Az év eleji felívelés után oldalazás volt jellemző, amelyet egy máig tartó emelkedő szakasz követett.

Megint jelen van az optimizmus, a befektetők is kedvezően ítélik meg a jövőt, habár a kockázatok nem múltak el

– mondta a vezető elemző, majd hozzátette: jelenleg Donald Trump és Twitter-oldala a piacokon a legnagyobb kockázat, de nem érdemes megfeledkezni a kereskedelmi háború vagy éppen a Brexit fejleményeiről sem.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A KBC szakértője a magyar piac szereplőiről megjegyezte: az idén is újabb pénzintézeteket vásárló OTP papírjai jövőre még tovább emelkedhetnek, és a bankpapír abból is profitálhat, hogy 2020-ban legalább 3 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. Így van még tere az OTP-nek arra, hogy növelje az idén várhatóan 10 százalék feletti mértékben bővülő hitelállományát.

Rácz Balázs, az MKB tőkepiaci elemzője a magyar piacról elmondta:

A BUX index a történelmi csúcsa közelében sem tekinthető túlértékeltnek.

Véleménye szerinte az OTP- mellett a Richter-részvények piaca is izgalmasnak ígérkezik jövőre. A gyógyszergyártó papírjainak árfolyamából elkezdtek kiárazódni a nőgyógyászati termékkel, az Esmyával kapcsolatos rossz hírek, ahogy már a szerializáció sem húzza le a kurzust, de a gyógyszerdobozok egyedi azonosítási jelölésének kötelezettsége továbbra is pluszköltség a vállalatnak.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

hozam BÉT Akadémia 2020 legjobb befektetései
Kapcsolódó cikkek