Pénz- és tőkepiac

Visszatért a kockázatkeresés a piacokra

Megszületett a várt megállapodás az amerikai–kínai kereskedelmi egyezmény első szakaszáról, a brit választást pedig elsöprő többséggel nyerték meg a konzervatívok. Ezzel két jelentős – a befektetők által különösen figyelt – kockázat szorulhat háttérbe. A fejlődő piacok kiemelkedően teljesítettek pénteken.

Óriási ugrással reagáltak a főbb ázsiai indexek az amerikai–kínai kereskedelmi megállapodás hírére. Holott a vezető ázsiai tőzsdék zárásakor még csak annyit lehetett tudni, hogy elvben megvan az egyezség, de a hivatalos bejelentést még csak sejteni lehetett. A Shanghai index 1,7 százalékkal emelkedett, a Hang Seng 2,1 százalékkal ralizott, a vezető japán tőzsdeindex még nagyobbat – 2,6 százalékot – ugrott. A kockázatos eszközökre újra rátaláló befektetők a devizapiacokat is megmozgatták, az euró-dollár árfolyam áttörte a kétszáz napos mozgóátlagot, az 1,11-os szintről 1,12-ig repült, majd az amerikai börzék nyitásakor visszarendeződött a kiindulópontjára. Kedvezett a forintnak is a kockázatkeresés visszatérte, de drágult a kőolaj is, a WTI 60 dollár közelébe emelkedett, a félelemindexként ismert VIX pedig éves mélypontjára, 12,6-re zuhant (7,5 százalékos az esés). A fejlődő részvénypiacokon is általános volt az optimizmus, a BUX új történelmi rekordon – 45 760 ponton – zárt, 0,8 százalékos napi emelkedéssel felülteljesítette a régiós társakat.

A londoni tőzsdét és a font árfolyamát az előrehozott választások eredménye mozgatta. Jelentősen megugrott a brit piacon érdekelt vállalatok részvényeit tartalmazó FTSE 250 index, miután a Boris Johnson vezette konzervatívok meggyőző többséget szereztek az alsóházban, ami azt jelenti, hogy – legalábbis egy évre – elhárult a rendezetlen Brexit veszélye. Az index 5,2 százalékkal rekordmagasságba emelkedett pénteken, de végül 3,4 százalékos pluszban zárt, a forgalom azonban így is megközelítette a napi szokásos háromszorosát. Az FTSE 100 is 1,1 százalékkal emelkedett, elsősorban a nagy építőipari cégek 14 százalék körüli erősödésének köszönhetően. De jól teljesített a bank- és az ingatlanszektor, valamint a közműellátók is, az előbbi részben az amerikai–kínai megállapodással magyarázható, az utóbbi pedig azzal, hogy elhárult az államosítás veszélye, amely szerepelt a Munkáspárt választási ígéretei között. A pénzintézetek közül kimagaslott az RBS és a Virgin Money 8,4, illetve 18,7 százalékos erősödéssel.

A választási eredmény hírére egy időre csaknem hét hónapos csúcsra emelkedtek a brit államkötvények hozamai. Pénteki piacnyitásra 0,895 százalékra nőtt a tízéves papírok hozama, de kora délutánig folyamatosan visszaesett 0,839 százalékra, ami így is pár százalékpontos napi pluszt jelentett. A reakció a Citi elemzői szerint megerősítette, hogy a hozamok aligha emelkednek majd jelentősen, mivel továbbra is bizonytalan, hogy mi lesz a kilépéssel az Európai Unióból 2020 végén, amikor lejár az átmeneti időszak, amelyet Boris Johnson egyelőre nem szándékozik meghosszabbítani. Ez nehezíti a font helyzetét is, amely pénteken 2 százalékkal erősödött a dollárral szemben, de elemzők szerint a következő hónapokban aligha emelkedik a pénteken rövid időre átvitt 1,35 dolláros szint fölé. A devizakereszt 1,33-os szintről várja a folytatást.

Megtáltosodott a forint a hét második felében, pénteken pedig egészen az euróval szembeni 328,7-es keresztárfolyamig, hathetes csúcsig ralizott, majd a 329,6-es szinten zárta a kereskedést. A hazai deviza erősödésében több tényező is szerepet játszott. Szerda esti ülésén az amerikai Fed jelezte: nem várható kamatemelés. A bejelentést érdemi dollárgyengülés fogadta, ami hagyományosan jót tesz a fejlődő piaci devizáknak. Csütörtökön az Európai Központi Bank új elnöke, Christine Lagarde nyitva hagyta a további euróövezeti lazítás lehetőségét, ami után az euró vesztett értékéből a fejlődő piaci devizákkal szemben. Pénteken a kockázati étvágy általános visszatérése kedvezett a kockázatosabb, fejlődő piaci eszközöknek. A régiós pár, a zloty és a korona még a forintot is túlteljesítette. Az Equilor elemzői hozzátették: annak ellenére erősödött a forint, hogy mostanában gyakran finanszírozó devizaként tekintenek rá, azaz kockázatosabb devizapiaci ügyleteket fedeznek vele. Az okfejtés szerint a spekulatív tőke az utóbbi időben kiszorult a forintpiacról, tehát a kockázatvállalás visszatérténél nem is lenne törvényszerű, hogy a forint is erősödjön. A forint kínálja a fejlődő piacok legalacsonyabb reálkamatát, ezért ideális finanszírozó devizának, befektetési eszközként viszont már vesztett vonzerejéből.

A brit részvényrali ellenére csupán fél-fél százalékkal került feljebb pénteken a frankfurti DAX és a párizsi CAC 40. A német kötvénypiacról meginduló tőkekiáramlás előbb a mínusz 0,22 százalékos szintre emelte a tízéves referenciahozamot, amely azonban a nap későbbi részében mínusz 0,3 százalékig ereszkedett vissza. A főbb európai tőzsdék mérsékelt optimizmusa előrevetítette, hogy az amerikai befektetők pénteken a saját piacaikon már nem kezdenek heves vásárlásokba, sőt. A Dow Jones és az S&P 500 stagnált, míg a technológiai index, a Nasdaq mindössze 0,2 százalékkal emelkedett.

A választók szabad kezet adtak Boris Johnsonnak

Elsöprő erejű felhatalmazást kapott a brit szavazóktól a Brexit végigvitelére Boris Johnson: a Konzervatív Párt a korábbinál 66-tal több, 365 helyet szerzett a 650 tagú alsóházban a csütörtöki előrehozott választáson. A Munkáspárt az elmúlt nyolcvan év legrosszabb eredményét mutathatja fel 203 mandátummal. Jeremy Corbyn már jelezte is, hogy az értékelés időszakának leteltével távozik a párt éléről. Lemondásra kényszerült Jo Swinson, a Liberális Demokraták pár hónapja megválasztott vezetője is, miután elveszítette képviselői mandátumát, így nem lehet a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje sem. A kilépési folyamat leállításáért kampányoló liberális demokraták az eddiginél eggyel kevesebb, 11 helyet szereztek. Jól teljesített viszont a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP), amelynek frakciólétszáma 13-mal 48-ra bővült. A választás megváltoztatta az erőviszonyokat Észak-Írországban is, ahol most először nem az unionisták szerezték meg a képviselői helyek többségét.

Washington és Peking tűzszünetet kötött a vámháborúban

Az Egyesült Államok és Kína megállapodásra jutott a kereskedelmi egyezmény első szakaszáról. Ennek értelmében Peking vállalja a 2017-esnél legalább 200 milliárd dollárral nagyobb értékű amerikai árucikkek és szolgáltatások importját a következő két évben. Ez jelentős előrelépés, hiszen 2017-ben, vagyis a vámháború kitörése előtt a kínai bevitel az Egyesült Államokból 130 milliárd dollárt tett ki árucikkekben, és 56 milliárdot szolgáltatásokban – a washingtoni statisztikai hivatal adatai szerint. Donald Trump a bejelentés után megismételte, hogy Kína 50 milliárd dollár értékben vásárol majd amerikai agrártermékeket, ehhez képest Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő évi 16 milliárd dollárnyi kínai agrárbeszerzésről számolt be. Az amerikai fél cserében csökkenti a kínai árukra kivetett vámokat, és nem vezeti be december 15-től az újabb, évi 160 milliárd dollár értékű kínai termékeket sújtó 15 százalékos pótvámot. A 86 oldalas megállapodást a tárgyalásokon részt vevő két delegáció vezetői a tervek szerint január első hetében írják alá Washingtonban. | VG

 

Ezek is érdekelhetik